Två av män, båda 22 år gamla, döms till 3,5 års fängelse för grov våldtäkt. De andra två männen döms för försök till grov våldtäkt till tre års fängelse. Straffvärdet för försöksbrotten ligger, enligt tingsrätten, nära det fullbordade brottet.
Männen ska också solidariskt betala ett skadestånd på 170000 kronor, plus ränta, till målsägaren.
 

Åklagaren är nöjd
Kammaråklagare Ingemar Welander säger att han är i stort sett nöjd med domslutet.
– Det är min spontana reaktion. Påföljden blev ungefär den jag förväntade mig.
Men han tror inte sista ordet ännu är sagt, eftersom han utgår från att domen kommer att överklagas.
Under pläderingen i tingsrätten sammanfattade Ingemar Welander övergreppen i husvagnen, som skedde på blanka lördagseftermiddagen på den första Bråvallafestivalen:
– Killarna har inte brytt sig om målsägaren, utan driften tog över.

Dömd är förfärad

Advokat Anders Olsson försvarar den äldste av de nu dömda, en 28 årig man. Den mannen döms till tre års fängelse för försök till grov våldtäkt.

- Det är ett förvånande domslut, min klient är förfärad. Domen kommer att överklagas, säger advokaten.

Särskilt utsatt situation


Tingsrätten har funnit att målsäganden, som enligt den rättskemiska undersökningen beräknas ha haft ungefär 2,3 promilles alkoholhalt i blodet då hon våldtogs, befann sig i en särskilt utsatt situation som de tilltalade otillbörligt utnyttjade. Det innebär att de tilltalade inte "kan freda sitt handlande" genom att säga att hon samtyckte.
Det är de tilltalades egna uppgifter, fotografier, filmer och DNA från en av de tilltalade som huvudsakligen utgör bevisningen vad gäller de utförda sexuella handlingarna, enligt domen.
Våldtäktsbrotten bedöms som grova eftersom det är flera män som förgripit sig på tjejen.

Fick KBT-behandling
Tingsrätten tar dock inte upp det faktum att övergreppen filmades, vilket ledde till att målsägaren fick panikångest, blev jättearg och ledsen.
Övergreppen fick allvarliga konsekvenser. Hon misskötte skolan, blev underkänd i många ämnen och var väldigt rädd för män. Till slut fick hon KBT-behandling av psykolog vilket hjälpt henne mycket. Numera är hon "mest arg över hur någon kunde utsätta en människa för något sådant som hände henne".

 

NT har sökt flera andra av de dömdas offentliga försvarare utan att lyckas nå dem. Alla har de förnekat grov våldtäkt och yrkat på att bli helt frikända.

Läs mer: Fyra inför rätta för grov våldtäkt

Fyra åtalas för grov våldtäkt på Bråvalla festival