Vårdcentralen Östertull i Norrköping har fått akut läkarbrist. Aleris som äger vårdcentralen har på flera olika sätt försökt hitta lösningar, men tvingas nu att stänga under vecka 28 och 29 i juli. Orsaken är att vårdcentralens två läkare inte räcker till för att bemanna sommaren och därför räknade man med att kunna ta in hyrläkare.
– Vi har beställt hyrläkare men inte fått leverans. Vi kan inte bemanna på ett patientsäkert sätt. Bristen är total, inte ens hyrbolagen kan erbjuda allmänspecialister, säger Boel Lindberg, regionansvarig för Aleris Primärvård.
Under de aktuella veckorna kommer patienterna i stället att hänvisas till Aleris vårdcentral i Skarptorp som ligger på Dalviksgatan 69.
– Vi har planerat det här i tre veckor och i god tid hunnit tänka igenom det och göra riskanalyser samt handlingsplaner ihop med personal. Vi har börjat informera patienter om det här i dag (fredag, red anm).
För patienter som har kroniska besvär och behöver täta kontroller på vårdcentralen ska man försöka erbjuda besök före och direkt efter flytten.
Personalen är positiv och påverkas inte nämnvärt, enligt Boel Lindberg. Semestrar kommer att genomföras som planerat. Och i Skarptorp är läkarbemanningen i balans.
Skarptorp var ett naturligt val då Aleris nyligen har inlett ett samarbete på ledningsnivå mellan de två vårdcentralerna.
– Skarptorp hade även lokaler att tillgå och det finns ett bra ledarstöd för personalen under den här tiden. Och det finns goda parkeringsmöjligheter. Vi blir mer resursstarka på den nya adressen, säger Boel Lindberg.
För att få stänga har Aleris ansökt om dispens hos ledningen inom Region Östergötland. Där ser man allvarligt på stängningen eftersom vårdcentralen brister i sitt åtagande som krävs för att få auktorisation.
– Det här är extremt ovanligt, säger Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Det är första gången en vårdcentral begär dispens sedan vårdvalet infördes i den östgötska primärvården. Eftersom läkarbristen har uppstått akut och inte kunnat förutses har dispensen beviljats.
Bristen på allmänläkare är stor i hela landet och i Östergötland har hälso- och sjukvårdsnämnden satsat på fler utbildningsplatser för allmänläkare. Men det dröjer flera år innan det kan ge någon effekt och Lena Lundgren ser risker med att fler vårdcentraler kommer att ansöka om dispens.
– Ja, innan den här situationen är mer stabil med fler läkare så är det flera vårdcentraler som klarar sig genom att man sträcker sig till det yttersta. Tappar man en doktor plötsligt är risken större att man kommer att klara av att ha öppet.
Sårbarheten riskerar också förvärras i takt med att allt fler vårdcentraler försöker dra ner på hyrläkare.
– Därför behövs det nog andra samarbetslösningar, säger Lena Lundgren.
Kan auktorisationen påverkas av det här?
– Nej, inte av de här två veckorna, vi ser att det här var en mycket speciell situation. Men om man inte klarar kraven i regelboken som tillgänglighet och liknande kan hälso- och sjukvårdsnämnden först och främst kräva en handlingsplan, vilket nämnden gjort många gånger med många olika vårdcentraler. Om det inte ger effekt kan nämnden utfärda vite och det tredje steget blir avauktorisation.
Vad händer med ersättningen när en vårdcentral stänger?
– Vi ska titta över hur vi ska göra med det.