Av de sex statliga verken i Norrköping är det ingen tvekan om att Migrationsverket genomgår den mest dramatiska förvandlingen när världen utanför lilla trygga Sverige på många håll är en ond och farlig plats. 50 miljoner människor är på flykt världen över. Några av dem kommer till Sverige och under 2014 sökte 81 301 personer asyl i Sverige. Drygt 35 000 av dem beviljades asyl.
– Vi räddar liv dagligen, som Anders Danielsson uttrycker det.
Han tycker också att allmänhetens kritik ofta missar målet.
– Vi får ta emot kritiken även om det egentligen är migrationspolitiken man inte gillar. Det här är ingen gränspolis som godtyckligt avgör vem som får stanna eller inte. Vi följer lagen. Vad var det Ralf Edström sa? "En gör så gött en kan".
Varför blev det just Migrationsverket för din del?
– Jag blev rekryterad. Men det krävdes en hel del tänkande innan jag tackade ja. Samtidigt kände jag mig färdig med Säpo där jag hade varit i fem år. Man ska inte stanna för länge. Risken är att man blir arrogant. Migrationsverket är förstås också ett väldigt spännande jobb.
Vilka frågor brinner du för?
– Framför allt för att korta väntetiderna för de asylsökande. Det är inte bra att de måste vänta åtta-nio månader på besked. Men det är en resursfråga. Varje enskild ärende prövas individuellt och det tar tid. Ett korrekt besked inom rimlig tid är en viktig fråga. Det som skiljer oss från övriga myndigheter är den stora variationen i fråga om förutsättningar. Runt 2009 hade vi 25–30 000 asylsökande om året. Nu ligger antalet snarare runt 81 000. Men jag ska inte klaga. Vi har fått resurser för att klara så stora variationer.
– En inre fråga som också är viktig är att se till att vi hela tiden blir bättre på service och tillgänglighet.
Vad är tjusningen med uppdraget?
– Självklart vetskapen om att människor har fått skydd efter att ha tagit sig till Sverige inom lagens ramar. Att vi har lagen att följa underlättar vårt uppdrag. Hur lagen ser ut är en fråga som inte vi på Migrationsverket äger. Naturligtvis kan vi inte heller påverka hur krigssituationen ser ut ute i världen.
Vilken är den vanligaste felaktiga uppfattningen om Migrationsverket?
– Att vi fattar beslut rent godtyckligt om vilka som får stanna i Sverige eller inte. Vi är ingen gränspolis. Många tror att vi själva avgör om man får stanna eller inte. Vi tillämpar bara lagen. Dessutom inser nog inte många vilket vitt begrepp "migration" egentligen är. Just nu pågår en enorm global omflyttning där 50 miljoner människor är på flykt av olika skäl.
De största utmaningarna inför framtiden?
– Det är svårt att svara på. Ingen vet hur världen ser ut om fem år. Under tiden kan vi bara fortsätta att arbeta med kompetensfrågor för att kunna underlätta för de asylsökande. Det är ett arbete vi aldrig blir färdiga med.
Den största och viktigaste frågan här och nu?
– Just nu sitter jag och förbereder resultatdialogen för 2014 jag ska ha med statssekreteraren. Vi går igenom resultatet och jag får förklara siffrorna med egna ord. Varför vi hade längre köer än året innan till exempel. En bra dialog. Hela vårt förtroende bygger på att vi ser till att politiken blir verklighet.
– Vårt förtroende hos allmänheten brukar annars inte ligga på topp men jag anser att myndigheten förtjänar bättre. Det är sällan några svenskar som kommer i kontakt med oss och uppfattningen om Migrationsverket bygger till stor del på beskrivningen i media. Många som kritiserar oss kritiserar egentligen migrationspolitiken och det är inte samma sak. Enligt UNHCR, FN:s flyktingkommissariat, är vi bäst i världen på det vi gör. Vi räddar liv dagligen.
Vad innebär ordet "migration" för dig?
– Det är något som ligger högt på den politiska dagordningen i dag och är en av våra viktigaste framtidsfrågor. Migrationen är en förutsättning för att vi ska klara välfärden eftersom det föds så få människor i Sverige. Ordet står också för att världen måste hjälpa människor som flyr.
Bra och dåligt med att verket ligger i Norrköping?
– Det är lätt att tycka att allt ska ligga i Stockholm men jag tycker att det är bra med utlokalisering. Det är lite lugnare tempo här. Nackdelen är att regeringskansliet ligger i Stockholm och att det blir mycket resande. Sedan är det förstås billigare att ligga i Norrköping. Man får mera lokaler för pengarna.
Vilka personliga egenskaper är bra att ha som GD?
– Man ska ha koll på helheten och kunna ta ut någon form av riktning för verksamheten. Det är också viktigt att ha tålamod och förvänta sig att allt inte blir som man tänkt. Mitt jobb är att skapa så bra möjligheter som det bara går för de som gör jobbet här på verket. Det händer hela tiden saker och med erfarenhet kan man behålla lugnet och vara den förebild som ingjuter mod.
Bra eller dåligt med statliga myndigheter?
– Det är en myt att vi kan agera under stor frihet. Vi leds av regeringen och lyder under politik och lagar. Vår "frihet" består i att ingen utifrån kan lägga sig i enskilda ärenden eller beordra mig hur vi ska tillämpa lagen. Vi är fristående men inte självständiga.
Hur ser du på Sveriges roll inom EU när det gäller migration?
– Sverige och Tyskland har tagit emot hälften av alla flyktingar från Syrien och sju-åtta EU-länder tar tillsammans emot 80 procent av alla flyktingar. En större solidaritet mellan EU:s länder vore önskvärd. Samtidigt är det de asylsökande själva som tar sig till de länder, exempelvis Sverige, där man tror sig ha bäst förutsättningar att starta sitt nya liv. Det är positivt med den konkreta diskussion som pågår inom EU just nu som syftar till att alla EU-länder ska ta ansvar för det situation vi ser idag.