Händelsen, som nu får rättsligt efterspel, inträffade på kvällen den 11 september i fjol på Bergslagsvägen i Finspång. En tonårsflicka har under ett par års tid hotats av den 16-årige ynglingen som har sitt boende i Norrköping, men som tidigare bodde i Finspång.

Den här dagen ville flickans pojkväns pappa ha svar på varför hon hotades. Det bestämdes träff med 16-åringen och hans kompisar vid Lidl. Mannen satte sig i bilen med sonen och dennes flickvän. På väg till mötesplatsen såg de tre killar på Bergslagsvägen, däribland 16-åringen. Mannen klev ur och blev omringad av gänget. 16-åringen tog fram en kniv ur bröstfickan och högg mot mannen. Han försökte skydda sig, men fick ett hugg i vaden och fördes till Vrinnevisjukhuset.

Vid 22-tiden mottog flickan en kort filmsekvens via snapshat. Det var 16-åringen som hörde av sig. Han visade upp en pistol och uttalade "Vi kommer att skjuta dig". Flickan blev väldigt rädd för hotet. 16-åringen, som polisen kände till sedan tidigare, greps ett par dagar senare i sitt boende när han satt och åt middag. I bostaden påträffades en silverfärgad leksakspistol av modellen Super Cowboy, som misstänks vara samma pistol som förekom i filmsekvensen.

Åklagaren har väckt åtal för grov misshandel och olaga hot mot 16-åringen och den 50-årige mannen åtalas för misshandel. Han sparkade en kille i gänget i huvudet under tumultet, men hävdar att det skedde i självförsvar.