Bara en nominerad till att vinna priset

När bara en vecka återstår av nomineringstiden finns ett enda förslag till Norrköpings eget 5 i 12-pris mot främlingsfientlighet.

Petra  Isaksson, medlem i Brottsförebyggande rådet ser gärna fler nomineringar till årets 5 i 12-pris. "Vi brukar ha omkring tio nomineringar, alla mycket bra", säger hon.

Petra Isaksson, medlem i Brottsförebyggande rådet ser gärna fler nomineringar till årets 5 i 12-pris. "Vi brukar ha omkring tio nomineringar, alla mycket bra", säger hon.

Foto: Niclas Sandberg

Norrköpings kommun2019-10-31 05:00

I år firar 5 i 12-rörelsen 30 år. Ursprunget finns i Härnösand där det var flera bråk mellan svenskfödda ungdomar och flyktingungdomar i slutet av 1980-talet. Härnösand pekades ut som en rasistisk och främlingfientlig stad. En grupp ungdomar samlade till en motaktion för att visa att alla ungdomar inte var främlingsfientliga.

Efter det har 5 i 12-rörelsen spridit sig över landet och för 20 år sedan instiftade Brottsförebyggande rådet i Norrköping ett eget pris. 

– Det delas ut varje år klockan fem i tolv den femte december, till någon eller några som arbetar mot främlingsfientlighet och rasism och för mänskliga rättigheter, säger Petra Isaksson, medlem i Brottsförebyggande rådet i Norrköping. 

När bara en vecka av jubileumsårets nomineringstid  återstår har ett enda förslag lämnats in. 

– Det brukar vara betydligt fler, säger Petra Isaksson som är osäker på varför intresset inte är större.

– Vi är, enligt vad jag förstått, en av få kommuner som fortfarande delar ut priset. Det är fantastiskt att få uppmärksamma goda insatser och jag tycker verkligen att det är värt att fortsätta.

De kommunala nämnderna brukar nominera kandidater till priset som förutom äran består av ett diplom och 5 000 kronor till verksamheten.

– Men vi skulle gärna se att även allmänheten kommer med förslag

Tidigare pristagare är bland andra Marieborgs folkhögskola, organisationen Ett Norrköping för alla, och Desirée Ljungberg, initiativtagare till Norrköping Pride.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!