Det händer med julstjärnorna i år

Julen är räddad. Åtminstone på Hospitalsgatan, där de omtyckta stjärnorna kommer att sättas upp till första advent.

Stjärnorna kommer snart att tindra igen på Hospitalsgatan, mellan Gamla Rådstugugatan och Olai kyrkogatan.

Stjärnorna kommer snart att tindra igen på Hospitalsgatan, mellan Gamla Rådstugugatan och Olai kyrkogatan.

Foto: Johan Heikensten

Norrköpings kommun2019-11-25 18:00

Tidigare har vi berättat att julbelysningen i Norrköping är i fara med anledning av att Norrköpings kommun saknar el-entreprenör.

– Det blir inte lika fint som vi är vana vid, sa Olof Carlsson, avdelningschef för drift och underhåll i Norrköpings kommun. 

Men alla som längtar efter stämningsfull julbelysning kan se fram emot att Hospitalsgatans traditionella tygstjärnor med girlanger sätts upp lagom till första advent, på initiativ av föreningen Gamla Stan. 

– Det känns bra att vi kan bidra med värme, stämning och ljus när kommunens belysning kanske inte blir som den tidigare har varit, säger Helene Ådahl, i föreningen Gamla Stan, som driver butiken Modehatten.

Tack vare föreningen Gamla Stan och fem fastighetsägare räddades julbelysningen på gatan i fjol efter att den hade varit helt eller delvis borta i två års tid. Då hade lampor och girlanger bytts ut och renoverats.

– Det var väldigt välkommet, märkte vi. Stjärnorna är omtalade och jag tror att de betyder något för många Norrköpingsbor. Redan i oktober började kunderna hos frissan här bredvid fråga: "Stjärnorna ska väl upp igen?" berättar Helene Ådahl.

Men tyget i stjärnorna är inte bytt. Hur länge håller det, tror du?

– Det håller nog i några år till får vi hoppas. Materialet valdes enligt konstens alla regler en gång i tiden. Jag vet att min företrädare i affären klädde om dem. De fick ta en stjärna i taget, sedan var det fullt i ateljén. De är ju rätt stora.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!