Julen fick konkurrens av IFK:s bragdmatch

Norrköping gick i julyra och julhandeln drog igång. Samtidigt rådde fotbollsfeber. IFK höll på att sätta självaste Milan på plats.

1963. Den klassiska julbelysningen på Hospitalsgatan räcker hela vägen bort till Nya torget. När julrushen drog igång det året gick samtidigt hela Norrköping i fotbollsfeber med anledning av IFK:s cupmatch mot Milan.

1963. Den klassiska julbelysningen på Hospitalsgatan räcker hela vägen bort till Nya torget. När julrushen drog igång det året gick samtidigt hela Norrköping i fotbollsfeber med anledning av IFK:s cupmatch mot Milan.

Foto: Sigge Wallin

Norrköpings kommun2019-11-30 12:00

Nu i helgen drar julskyltningen och julhandeln igång på allvar. Lika efterlängtat och storslaget varje år. Så här rapporterade NT när det var dags för starten av 1963 års julhandel:

"Norrköpingsborna kunde räknas i tiotusentals när affärerna på söndagen skyltade upp för stora julhandeln. Skyltfönstren bågnade av julklappstips, många butiker hade dessutom öppet för att allmänheten skulle få ta sig en närmare titt på varorna. Snart sagt allt demonstrerades, från begagnade bilar till väldofter i parfymflaskor.

Väl vetande att det är de fönster där något rör sig som drar mest folk var det mannekänguppvisningar på flera håll och i en affärslokal skyltades med en livs levande häst! Hospitalsgatan förvandlades under dagen till ett myllrande torg där all motortrafik var bannlyst och för tillfället uppslagna marknadsstånd lockade till köp av lotter".

Ett par dagar tidigare, den 28 november 1963, hade NT också informerat om att Hospitalsgatan hade fått sina stora stjärnor och girlanger uppspända mellan husfasaderna längs gatan. Det var också vid det tillfället som NT-fotografen Sigge Wallin tog den svartvita "Då-bilden".

Norrköping började således varva upp i en allmän julyra. Samtidigt gick staden i en för årstiden ovanlig fotbollsfeber mitt uppe i allt. Kamraterna hade nått högst aktningsvärda 1–1 i hemmamatchen mot självaste Milan på Idrottsparken samtidigt som julskyltningen monterades. Björn Nordqvist dunkade in 1–0 via ribban från 30 meter, men Fortunatos kvitteringskanon i slutet beskrevs som ännu snyggare. Matchen gällde Europacupens andra omgång (dåtidens Champions League) och IFK bedömdes ha skapligt goda chanser att gå vidare, trots att det alltså skulle krävas en seger i Milano veckan därpå.

NT gjorde i alla fall allt för att IFK åtminstone skulle få lite publikstöd på plats och arrangerade en supporterresa från Kungsängen. För 545 kronor per person erbjöds flyg, rum med frukost på förstaklasshotell, sightseeing samt möjligheten att få hänga lite med inhyrde värden Gunnar Nordahl.

Lockande, även om utgiften konkurrerade med julhandeln.

Bland julklappstipsen i NT kunde man, just i den här vevan, hitta Brilon-pipan för 14:40 kronor på Brinkebacks tobakshandel eller de mamelucker som Sterns lockade med för 7:90 kronor. Eller om man ville lägga pengarna på lite kulturella utsvävningar i stället? I så fall var det biopremiär för "Ingen väg ut" med Richard Widmark och Linda Darnell i huvudrollerna (filmen beskrevs som "hänsynslöst realistisk") medan Stadsteatern premiärvisade tvåpjäskomedin "Öron till att höra" och "Ögon till att se" med Adrienne Lombard, Bertil Norström och Sven Wollter i ensemblen. Under tiden spelade, som alltid, Sune Peters orkester upp till dans på Storan.

Lite för djärv i sin kulturella gärning var samtidigt en 63-årig kvinnlig förläggare i Stockholm, som dömdes till 50 dagsböter för otillåten framställning i tryckt skrift. Rätten ansåg att bildinnehållet i hennes tidning var tukt- och sedlighetssårande medan Fru Förläggare själv menade att hennes produkt snarare "är avsedd för eleganta gentlemän som söker elegans men inte snusk".

Julbelysningen på Hospitalsgatan har figurerat i Då och Nu-serien tidigare. Senast för ett år sedan då rotandet i bildarkivets gömmor hade resulterat i en gatuvy från december 1954. Nu har vi således rört oss framåt i tiden några år och den här "Då-bilden" är från 1963 och blickar bort från Drottninggatan, i riktning mot Nya torget. Vid 1954 års variant hade fotografen Hospitalsgatans östra del i ryggen.

Den svävande julstämningen på Hospitalsgatan är snarare tradition än förnyelse. Redan 1926 genomfördes ett samlat upprop där gatans köpmän enades om att samarbete skulle vara bra för julhandeln. Den stjärnprydda juldekorationen över gatan var en av de första satsningarna som det nya samarbetet enades om. Sedan dess har traditionen fortgått, om än med vissa uppehåll.

– Många av kunderna pratar om att de minns julbelysningen ända sedan de var små. Så visst betyder den oerhört mycket för oss som är verksamma på Hospitalsgatan och i Gamla stan. Man kan se den i ett större perspektiv också. Som något som sprider frid, lugn och harmoni i en allt stressigare vardag, säger Helene Ådahl som driver butiken Modehatten.

– Och man kan väl inte tycka annat än att den är stämningsfull när det skymmer.

Och när julen närmar sig, kan man tillägga.

2019. I torsdags kom Hospitalsgatans julbelysning på plats. Dock når den inte lika långt österut på gatan som förr i tiden. Den är inte mindre efterlängtad för det.
2019. I torsdags kom Hospitalsgatans julbelysning på plats. Dock når den inte lika långt österut på gatan som förr i tiden. Den är inte mindre efterlängtad för det.
Julhandeln

Julhandeln har stolta traditioner på Hospitalsgatan. Redan den 20 november 1926 kom ett upprop där köpmännen på gatan enades om ett samarbete för att främja affärerna i juletid. Samarbetet var inte självklart. Köpmännen på gatan hade inte något förtroende för varandra. Flera av dem hälsade inte ens. Det nya samarbetet skulle lyfta gatan och bakom uppropet stod tunga köpmän som Charles Weyde, Alvar Samuelsson, Gösta O:son Blomberg och John Almkvist.

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!