"Möbeltillverkning inget hantverk längre"

Jodå, det tillverkades möbler redan långt innan Ikea fanns. Få gjorde det bättre än Chamberts möbelfirma på Gamla Rådstugugatan.

Chamberts möbeltillverkning låg i hörnet av Gamla Rådstugugatan och Hospitalsgatan.

Chamberts möbeltillverkning låg i hörnet av Gamla Rådstugugatan och Hospitalsgatan.

Foto: Ingvar Anehed

Norrköpings kommun2019-09-09 19:00

Ni har säkert redan märkt det. NT Nostalgi är numera i full fart på Facebook och medlemsantalet ökar stadigt. Undertecknad är med och svingar ur ett backspegelsperspektiv sedan någon vecka tillbaka. Spännande, inte sant?

Bildflödet på sidan den här veckan är hämtat från Chamberts möbeltillverkning på Gamla Rådstugugatan. Där, i hörnhuset, tillverkades det kvalitetsmöbler från 1883 och fram stängningen vid årsskiftet 1979–80. En stolt epok gick då i graven och de sista möblerna såldes ut. Man borde ha försett sig.

Otto Chambert drev firman tillsammans med sin bror Erik. Brödernas far, Axel Chambert, började som byggnadssnickare i Skärblacka. Med ett startkapital på 300 kronor startade han möbeltillverkningen 1883 och som mest hade firman ett 30-tal anställda. I lokalerna hade det tidigare varit pianofabrik.

I samband med nedläggningen intervjuades Otto Chambert i NT. Han berättade om en minskad tillverkning när de större möbelfabrikerna kom allt starkare. Det gick inte längre att konkurrera.

– Länge tillverkade vi bara på beställning. Först en skissritning, sedan en detaljritning på varje möbel som kunden skulle godkänna innan vi satte igång. Ofta sågade vi också ut modellbitar så att kunden verkligen skulle se att det blev enligt hans önskemål.

– Möbeltillverkning är inget hantverk längre. Det är inget fel på Ikeas möbler. De är rationella.

Chamberts hus revs för att PK-banken skulle bygga ut och Gamla Rådstugugatan breddas.

Otto Chambert framför väggen där gesällbrev och diplom hänger kvar.
Otto Chambert framför väggen där gesällbrev och diplom hänger kvar.
Karta: Gamla Rådstugugatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!