Norrköping är inte alls sämst i klassen

Tidningen Dagens Samhälle listar landets tio kommuner med störst underskott – men siffrorna är fel, säger ekonomidirektör Petter Skill.

Ekonomidirektör Petter Skill säger att Norrköpings kommun rapporterat in fel siffror till SCB: "Det är den mänskliga faktorn.".

Ekonomidirektör Petter Skill säger att Norrköpings kommun rapporterat in fel siffror till SCB: "Det är den mänskliga faktorn.".

Foto: Annika Flood

Norrköpings kommun2019-08-30 07:00

I artikeln som nyligen publicerades är Norrköping en av tio kommuner som går mot störst underskott för 2019. Prognosen visar ett underskott motsvarande tre procent av skatter och statsbidrag. De röda siffrorna, hämtade från prognosen som gjordes 30 april, visar att Norrköping skulle gå back med 314 miljoner kronor. 

Dagens Samhälle har hämtat statistiken från Statistiska centralbyrån, SCB – men siffrorna är felaktiga, enligt Petter Skill, ekonomidirektör på Norrköpings kommun.

Hur kunde det hända?

– Vi har knappat in fel siffror. Men det är flera olika rader med intäkter och kostnader som ska rapporteras, det är lite komplicerat, säger Petter Skill och tillägger:

– Vi är irriterade på SCB för att de inte kan göra en uppdatering. Vi förde in rätt siffror så snart vi upptäckte det, men som jag förstår kan inte SCB uppdatera förrän det kommer en ny rapport, vilket det gör på fredag. Där är Norrköpings siffror rätt.

Den nya prognosen visar siffror från maj månad. För Norrköpings del innebär det ett resultat på –130,6 miljoner kronor. Den senaste prognosen som presenterades för kommunstyrelsen visar en prognos på –97 miljoner kronor.

Hur har felet påverkat bilden av Norrköping?

– Det har ingen praktisk betydelse. Det påverkar inte vår möjlighet att låna pengar och våra politiker får rapport varje månad om hur vi ligger till, så det är bara tråkigt att det hände, säger Petter Skill. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!