"Politikerna leker med människors liv"

Efter bara två månader på Timmermannen måste 99-åriga Maria flytta igen.

Vid onsdagens informationsmöte på Timmermannen var det många boende och anhöriga som var upprörda.

Vid onsdagens informationsmöte på Timmermannen var det många boende och anhöriga som var upprörda.

Foto: Eva Jensen

Norrköpings kommun2019-11-28 16:00

– Förstår inte politikerna vad det innebär för en 99-åring att flytta? Hon har inga vänner kvar och det är väldigt svårt att bygga upp ett nytt kontaktnät när man är i den åldern.

Mikael Fall var en av de upprörda anhöriga som fanns med på det informationsmöte som hölls på Timmermannen under onsdagskvällen. Hans 99-åriga mormor har bara bott på äldreboendet i Hageby i två månader. I början av nästa år ska hon flytta igen – troligtvis till Kolonigatan i Klockaretorpet.

Mikael hade många frågor – men fick inga svar. För det fanns inga politiker på plats i den välfyllda samlingslokalen. "Bara" budbärare i form av enhetschefer, verksamhetschefer och koordinatorer.

– Jag tycker det är fruktansvärt fegt av politikerna att inte komma hit och stå till svars för de beslut som de har fattat. Politikerna leker med människors liv, sa Mikael Fall.

I likhet med många andra anhöriga undrade Mikael varför vård- och omsorgsnämnden fattat beslut om nedläggning.

– Jag förstår inte när äldre människor blev nedprioriterade. Vi ska ju alla bli gamla. Och sen undrar jag var alla pengarna tagit vägen?

Mikael Fall var som sagt inte ensam om att vara kritisk till nedläggningsbeslutet. Anhöriga ifrågasatte politikernas löner och kommunala satsningar som Marvelutställningen och annat "trams". Det kom kommentarer i stil med "vansinnigt", "helt åt helvete" och "oförskämt".

Det faktum att inga politiker fanns på plats var nog det som upprörde mest.

– Det är ju meningslöst att ha ett sånt här möte om de som fattat beslutet inte är med, sa Peter Stavre, en av dem som bor på Timmermannen.

Peter efterlyste själva beslutsunderlaget från vård- och omsorgsnämnden och fick så småningom en kopia i sin hand.

– Den här ska jag nu läsa i lugn och ro, sa Peter innan han rullade iväg i sin rullstol.

I politikernas frånvaro var det Anders Grankvist, verksamhetschef på vård- och omsorgskontoret vid Norrköpings kommun, som hamnade i den främsta skottgluggen. Han fick vid ett flertal tillfällen påpeka att han inte kan kommentera politiken.

Förstår du upprördheten?

– Jag hade inte förväntat mig något annat. När något sånt här händer så måste det finnas tid för upprördhet. När det här har lagt sig så tror jag att allt det här ändå kan landa i något positivt, sa Anders Grankvist.

Den 17 december är det preliminärt inbokat en träff mellan politikerna och boende samt anhöriga på Timmermannen.

Verksamhetschefen Anders Grankvist hamnade i skottgluggen när politikerna inte fanns på plats.
Verksamhetschefen Anders Grankvist hamnade i skottgluggen när politikerna inte fanns på plats.
Karta: Timmermansgatan 64
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!