Så vill han fylla de tomma butiksytorna

Varuhus som Jysk och Rusta behövs för att få bättre handel i centrala Norrköping. Det menar Lundbergs nya chef.

Det behövs mer variation av butiker inne i centrala Norrköping, menar Lundbergs nye chef Jimmy Ekström.

Det behövs mer variation av butiker inne i centrala Norrköping, menar Lundbergs nye chef Jimmy Ekström.

Foto: Eva Jensen

Norrköpings kommun2019-08-26 18:00

Den 1 september tillträder Jimmy Ekström officiellt som ny affärsområdeschef för handel på fastighetsbolaget Lundbergs. Efter att senast jobbat i Jönköping kommer han nu tillbaka till Norrköpingskontoret.

Han får onekligen något att bita i. För en månad sen släppte Svensk Handel rapporten ”Läget i handeln”. Enligt den kommer 11 000 butiker och 30 000 jobb försvinna under de kommande tio åren. Norrköping är inget undantag – Lundbergs har exempelvis fått ersätta butikerna i Tegelhuset i Spiralen med kontor.

Det märks att Jimmy Ekström är lite trött på ordet butiksdöd – likväl ingår det i hans jobb att hitta ett botemedel.

– Det hela går ut på att skapa en attraktiv mötesplats i city, med blandning av boende, arbeten och handel. Handel är ju den delen jag kan försöka påverka då Lundbergs äger galleriorna Linden och Spiralen, säger han.

– Vi måste också anpassa oss till kunderna. Vi har exempelvis nyligen fräschat upp Lindens galleria för första gången på över 30 år, fortsätter Ekström.

Hur skulle du vilja förändra handeln i centrala Norrköping?

– Jag skulle gärna vilja se en större variation av butiker. Här har vi de stora varuhuskedjorna, som ÖoB, Jysk och Rusta, i utkanten av staden. Jag tror att många som bor i innerstan skulle handla i de här affärerna om de låg intill, istället för att tvingas ta bilen eller åka kollektivt. Vi har anpassat till de bilburna, säger Jimmy Ekström.

Även om det blir större variation av butiker i centrala Norrköping, så kvarstår ett problem.

– I grunden handlar det om att det är för stora butiksytor i stadskärnan. Det är cirka 1 000 kvadratmeter för mycket.

Ekström ser gärna att Norrköpingsborna kunde vara lite mer vidsynta.

– I vilken annan stad som helst skulle Drottninggatan vara det naturliga huvudstråket, det var här butikerna skulle ha sina huvudingångar. Inte i Norrköping, här går man mellan varuhusen via Ströget. Just i Tegelhusets fall var det många som inte ens fattat att man kunde gå in där från Drottninggatan.

Med sin bakgrund kan Jimmy Ekström jämföra de tre köpingstäderna längs med E 4:an; Jönköping, Linköping och Norrköping.

– I skrot och korn är de egentligen rätt så lika varandra. Men Norrköping är unikt med sina fyra stora byggnader där shoppingen är centrerad. Linköpingsbor tycker det är skönt att de kan gå inomhus vid dåligt väder, medan Norrköpingsborna uppskattar småbutikerna i Linköping.

Jimmy
Jimmy
Karta: Drottninggatan 59
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!