Skådespelarnas reaktioner på teaterbranden

På torsdagmorgonen vaknade Östgötateaterns skådespelare till chocknyheten att deras arbetsplats stod i lågor. Vi har talat med några av dem.

"Jag känner en lättnad. Det hade kunnat vara mycket värre" säger skådespelaren Tobias Almborg.

"Jag känner en lättnad. Det hade kunnat vara mycket värre" säger skådespelaren Tobias Almborg.

Foto: Johnny Gusavsson

Norrköpings kommun2019-08-29 21:00

Skådespelaren Tobias Almborg berättar att han vaknade till orden: "Du, bara så du vet brinner din arbetsplats".

– Det var lite chockartat. När man bara fick höra nyheten om att teatern brann visste man ju inget om omfattningen. Men tack och lov var branden ganska begränsad. Det hade kunnat vara mycket, mycket, värre. Vi hade kunnat stå utan ett teaterhus i dag. Jag känner en lättnad, säger han.

Skådespelaren Caroline Harrysson är nu aktuell i föreställningen "Har du blivit född" på Östgötateaterns nya X-scen. Hon sov inte i det kraftiga åskovädret och vaknade sedan av sin lille son vid 05-tiden.

– Jag fick nyheten av en kollega när jag messade och bad om att skjuta lite på repetitionerna. Jag blev jättechockad. Föst förstår man inte hur allvarligt det är. "Vad händer nu med mitt jobb?" börjar man undra.

Jesper Barkselius är en av skådespelarna i storproduktionen "Faust II" med planerad premiär på Stora  Teatern i Norrköping den 21 september. En föreställning som Dagens Nyheter har listat som en av höstens mest intressanta i hela Sverige.

– Vi fortsätter att repetera precis som att vi ska ha premiär den 21 september. Vi förutsätter att man ska kunna ha publik i huset, berättar han.

Hur reagerade du på nyheten om branden?

–  Det var en smula chockartat i morse när man fick den nyheten direkt. Man började undra vad som brunnit och hur det kommer att påverka teatern. Men nu har det brunnit på bästa tänkbara ställe, om man får uttrycka sig så, säger han.

"Jag blev jättechockad" berättar Caroline Harrysson om sin reaktion på branden i teaterhuset.
"Jag blev jättechockad" berättar Caroline Harrysson om sin reaktion på branden i teaterhuset.
Karta: Östgötateatern
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!