Han jobbar på Svenska Jägarförbundet och är den person som är huvudansvarig för all jakt och viltförvaltning i landet.

På måndagen den 9 oktober börjar älgjakten och här kan du läsa hans fem tips inför den. Daniel Ligné menar att älgjakten är säker.

– Risken att man går runt i skogen och plockar bär eller svamp utan att veta att det pågår en älgjakt just där är liten. Det står ofta parkerade bilar i området och jägarna är duktiga på att använda varningsskyltar, säger han.

Att hundägare ska se upp extra mycket under just älgjakten är en myt som han väljer att slå hål på. Hundarnas fiende i naturen är snarare vildsvin och vargar, menar han..

– Varje år får vi in incidenter där hundar har retat upp vildsvin och sedan fått duktigt med stryk. Nu i veckan har vi fått in tre hundar som dödats av varg i Stockholmsområdet. Man ska vara medveten om risken när man släpper sin hund lös, säger Daniel Ligné.

Läs mer: Grafik: Så undviker du olyckor under jakten

Naturvårdverket skriver på sin hemsida att man ska ha extra uppsikt över sin hund mellan 1 mars och 20 augusti.

Vad gäller för hundägare under älgjakten som ju är efter 20 augusti?

– Det gäller egentligen inget speciellt än vid andra tidpunkter på året. Om man ska vara bokstavstroende så får ju en hund aldrig vara lös. Om den är lös ska hundägaren ha en sådan kontroll på den att man ska hinna ingripa. För att ha en hund lös måste den användas för jakt och man måste ha jakträtt på marken som hunden släpps på, säger Daniel Ligné.

Han menar att realiteten inte alltid ser ut så här och det kan leda till problem med lösspringande hundar i naturen.

– Vi har stora problem under våren och sommaren med hundar som biter ihjäl harungar, rådjursungar och fågelungar. Det finns instinkter hos alla hundar oavsett hur gulliga de är.