Vid niotiden föll det 21-åriga gotlandsrusset Rasken igenom ett istäckt vattenhål i sin hage. Men efter en effektiv räddningsaktion på gården utanför Västerlösa, lyckades ponnyn på egen hand sparka sig upp på säker mark.

Rasken har tidigare tävlat i ponnytrav men är numera en pensionerad sällskapshäst. Han var fast under vattnet i över en halvtimme.

– Han har inga skador som vi kan upptäcka. Kroppstemperaturen är normal igen och han har ätit och druckit lite. Vi har också varit ute och gått med honom, säger Therese Bäckström.

Familjen står i kontakt med veterinär som rådgivit att ponnyn ska hållas under vidare uppsikt. Exakt hur olyckan gick till är osäkert, men familjen har en teori.

– Det är inte så djupt men vanligtvis brukar hästarna undvika isen. Rasken är blind på ena ögat och vi tror att han kanske blivit skrämd av något eller blivit jagad av de andra hästarna, förklarar hon.

Totalt åtta personer från räddningstjänsten hjälpte till vid undsättningen.

– Jag vill rikta ett jättetack till alla inblandade! De var väldigt proffsiga och gav oss ett fint bemötande, säger hon.

Therese Bäckström har ett råd till andra hästägare om liknande situationer skulle uppstå.

– När han kommit upp märkte vi att täcket han bar var helt tungt av vatten. Det höll nog ner honom under ytan, men vi tänkte inte på att vi borde ha klippt bort det. Täcket gjorde mer skada än nytta i det här fallet, säger hon.