Under hela 2015 gjordes rutavdrag för totalt 3,4 miljarder kronor för tjänster som städning, trädgårdsarbete och barnpassning i Sverige. Det är en ökning med elva procent jämfört med året innan. Det är företaget Hemfrid som sammanställt siffror från Skatteverket.

Även i Norrköping och i Östergötland över lag väljer fler och fler att köpa exempelvis städhjälp. I hela länet ökade antalet med 6 procent. Faktum är att Östergötland ligger på fjärde plats i landet över de län som köper mest hushållsnära tjänster, 28 830 stycken köp har gjorts under 2015.

Mest ökar hushållsnära tjänster i kommuner utanför storstäderna. Allra störst var ökningen under 2015 i Dorotea, 100 procent. Även i Haparanda, Aneby och Osby har de som har gjort rutavdrag blivit mer än 30 procent fler jämfört med året före. I Östergötland följer Boxholm samma exempel. 22 procent fler köpte hushållsnära tjänster där 2015 jämfört med 2014.

– Tiden när hushållsnära tjänster framför allt var ett storstadsfenomen är förbi. För varje år blir det vanligare att ta hjälp med städning, oavsett var i landet man bor, säger Maria Andersson, vd på Hemfrid.

Sedan årsskiftet har den avdragbara summan för RUT-tjänster sänkts, från 50 000 till 25 000 kronor. För den som är 65 eller äldre gäller fortfarande rätten till det högre avdraget.