Logga in
Logga ut

Konstnären Lars Vilks lever under dödshot sedan han tecknat profeten Muhammed som en rondellhund.

Skärpt säkerhet när Vilks kommer

Östergötland Det blir ett omfattande säkerhetsarrangemang när konstnären Lars Vilks på onsdagen föreläser på Linköpings universitet.

Det är Utrikespolitiska studentföreningen som för andra gången bjuder in konstnären som lever under dödshot sedan han tecknade av profeten Muhammed som rondellhund. Denna gång blir föreläsningen på temat "Den demokratiska rättigheten att bli upprörd".

– Han vill visa upp lite av sin konst först och jag antar att den kommer att bli lite provokativ. Sedan blir det rejält utrymme för frågor där man kan få ifrågasätta honom och diskutera var gränsen går för yttrandefrihet, berättar Martina Johansson, ordförande i Utrikespolitiska studentföreningen.

Jämfört med andra föreläsningar som föreningen arrangerar blir det nu extra fokus på säkerheten.

– Vilks kommer att ha med sitt eget personskydd. Dessutom har vi i samarbete med universitetet extra väktare i lokalen. Sedan har vi skaffat en garderob så att man inte ska kunna ta med sig någonting.

– Om man inte kan behärska sin ilska får man lämna salen. Man får absolut bli upprörd och ifrågasätta men ändå hålla sig saklig, så alla i lokalen ska kunna känna sig trygga, säger Martina Johansson.

Ni räknar med att det kan bli oroligt?

– Vi tror inte det, men om man utgår och förbereder sig för att det kan bli det så känns det tryggare för alla.

Polisen är fåordig inför arrangemanget.

– Vi är rätt så sparsamma i våra kommentarer, men vi är informerade och förberedda och kommer att finnas på plats, säger Fredrik Kliman, presstalesman vid östgötapolisen.

Det finns omkring 200 platser i föreläsningssalen i C-huset och Utrikespolitiska studentföreningen räknar med att det blir fullsatt.

– Det är bra om man är där i tid, vi väntar oss mycket folk och alla stolar kommer förmodligen att fyllas, säger Martina Johansson.

Fotnot: Föreläsningen är klockan 17.30 till 19 i lokalen C4 i C-huset.