Här på Hospitalsgatan har nu skapande fantasi, grundad på fakta, lett till en äventyrlig och lekfull medeltidsvandring för barn från fyra år. De kan följa Då och Nu i en slinga mellan sex tvåmeterstorn med belysning, vilka innehåller scener i tittskåpsteater – dioramor – med berättarröst, bilder av föremål, varelser och källarglugg. Här finns också ord- och bildmaskiner där de unga besökarna kan delta i äventyren genom att vrida och dra i olika spakar och hjul. Varje torn har sitt tema, varelser, berättelser, saker, tid, världar och Söderköping

På torsdagskvällen var det invigning och en som provade direkt var Moa Stenberg, fem år.

– Moa är väldigt intresserad av allt som är gammal berättar pappa Johan Stenberg.

Artikelbild

| Invigningstalaren Inga-Lill Östlund tackar Johan Althoff för arbetet med Tornen i Söderköping.

Det blev trumpetfanfar av Hans Landqvist och Erik Eklund Larsson och invigningstal av politikern Inga-Lill Östlund som lovordade det goda samarbetet i Söderköping som leder till så bra resultat.

Johan Althoff, författare och dramatiker, har stått för koncept, manus och texter till tornen. Han berättade hur arbetet växt fram.

– Jag fick börja med ”ett vitt papper”. Hur göra det här? Men tänkte mig snart en lysande hemlig farled.

Johan Althoff hade inte satt sin fot i Söderköping innan han i början av året fick frågan från kommunen om han kunde tänka sig uppdraget.

Artikelbild

– Medeltiden har jag jobbat med i böcker och utställningar så det gick snabbt att komma in i det, säger Johan Althoff som nu upplevde det färdiga resultatet med stor tillfredsställelse.

– Men visst funderade jag hit och dit i början innan jag gick in på hemsidan och såg hur Medeltidscentrum arbetar. Det var då jag bestämde mig.

Johan Althoff är bland annat känd som mannen bakom den riksomfattande och rosade utställningen Nattpäron för barn och ungdomar.

En utställning som Barbro Mellqvist, verksamhetsledare för kommunens Medeltidscentrum, också fascinerats av.

– Därför kom jag tänka på Johan Althoff och är väldigt tacksam för att han tackade ja till uppdraget, säger hon.

– Det här är så himla roligt och ett samarbete av så många.

Förutom Johan Althoff har konstnären och illustratören Robert Nyberg svarat för teckningar och dioramor. Sonny Löfvall, konstnär och scenograf, har konstruerat och tillverkat tornen. Ljudgestaltningarna har gjorts av kulturproducenten Lars Jonsson och konservburksinstallationer är utförda av bildlärare Ola Niklasson.

Utställningen är producerad av Medeltidscentrum i samarbete med Tekniska förvaltningen, Söderköpings kommun, med stöd av Sparbanksstiftelsen Alfa. Den ska finnas kvar till mitten av september.