Några ivriga valdeltagare kom dit så fort det började på onsdagen. Redan efter tio minuter hade fem personer röstat.

– Så många var det inte förra året. Då kom ingen direkt när vi öppnade, jämför Eva Rågetoft, valsamordnare i kommunen tillsammans med Per Bokblad.

De står bakom valarbetarna Ulla-Britt Lang och Kerstin Gunnarsson, som just tar emot röstsedlar från tre aktiva socialdemokrater, Mattias Ravander, Lottie Fallman och Peter Abrahamsson.

Artikelbild

De vill föregå med gott exempel och uppmanar alla att lägga sin röst i EU-valet, även om det kan kännas abstrakt. Oppositionsrådet Mattias Ravander påpekar att EU-frågor även berör på lokal nivå. Som ett exempel tar han de rumänska tiggarna som finns även i Söderköping.

– Om EU ställer krav på den rumänska regeringen i frågor som arbetsmarknad, utbildning och sociala skyddsnät, ska ingen behöva åka utomlands och tigga.

Tio vallokaler står redo i kommunen valdagen den 25 maj.

För den som funderat på att hjälpa till under valdagen om knappa tre veckor är platserna redan uppbokade.

– Det är klart på alla ställen. Först tittar man över vilka som kan tänka sig att ställa upp från förra valet, men det är ju inte alla som gör, säger valsamordnaren Eva Rågetoft.

Något som en del kanske undrar är om en lagd röst ligger eller inte?

Går det att ångra sig?

Svaret är ja.

– Då går du till din vallokal i ditt valdistrikt på valdagen och ångerröstar. Där ska man ha alla förtidsröster och då kunna leta fram din röst. Den kastas och du får rösta igen, säger Eva Rågetoft.