Det har gått några dagar och en helg sedan Christina Forsman Nilsson blev bestulen i sin butik på Rådhustorget av en man som utgav sig för att samla in pengar för döva.

– Det var i onsdags förra veckan som en man i 25-30-årsåldern kom in i butiken när jag jobbade med en kund. Han ville att jag skulle skriva under något om hjälp till döva. Sen ville han ha pengar. Det sa jag nej till. Då blev han först aggressiv. Men sen lämnade han butiken, säger hon.

Tjugo minuter senare upptäckte hon att att hennes mobiltelefon var stulen. Det var när kunden skulle betala.

– Efteråt känner man sig så dum. Att man litar på folk och sen så blir man lurad. Det är ingen bra känsla, säger hon.

För Christina Forsman Nilsson har händelsen skakat om henne. Hon säger att hon funderar mer på sin säkerhet.

– Jag funderar allvarligt på att ha butiken låst i fortsättningen och att den som vill träffa mig får ringa på dörren. Efteråt har jag funderat på vad som kunde ha hänt om jag inte hade haft en kund i butiken, säger hon.

En liten slagning bland tidningar runt om i Sverige visar att liknande insamlingar för döva har varit igång på västkusten. Bland annat i Borås. Men det finns också rapporter från Östersund och andra orter runt om i Sverige. Så sent som i våras 2015 greps två misstänkta bedragare i Partille utanför Göteborg. Bedragarna visade sig vara hörande.

Tror du att stölden kommer lösas?

– Nej. Även fast jag har polisanmält stölden. Tyvärr skapar det här rädsla hos många. Det är inte bra med ett sådant samhälle, säger Christina Forsman Nilsson