Moderaterna och Socialdemokraterna i regionstyrelsen kommer att rösta för en nedläggning av vårdcentralen i Söderköping. Det är mer eller mindre bestämt innan beslutet ens är taget.

– Vi har svårt att förstå varför de vill ta det här beslutet. En riktig konsekvensanalys är inte gjord, vilket måste göras. De borde skicka frågan till återremiss istället, säger Malin Östh (V), ledamot i regionstyrelsen och kommunfullmäktige i Söderköping.

Hon tycker att moderaterna och socialdemokraterna inte ser till vårdkvaliteten på en liten ort. Hon uppger att det finns utredningar som visar att kontinuitet är viktigt för att vårdkvaliteten ska vara bra.

– Söderköping hade först den offentligt drivna vårdcentralen. Sen kom den privata och vi hade två. Beslutet gör att det bara blir en kvar, men inte den ursprungliga. Det kommer bli förödande, förklarar Malin Östh.

Socialdemokraten Sonnie Knutling gick tidigare i veckan ut med att han inte får rösta mot partiet i regionstyrelsen.

– Det tycker jag är starkt gjort av honom. Han är nyttig och en tillgång för socialdemokraterna. De borde acceptera att man har olika åsikter inom partiet, säger Malin Östh.

Att Knutling (S) inte fick rösta efter sin övertygelse enligt partiets stadgar har fått många att reagera. Över 40 inlägg finns om detta. En del tycker att han är en hjälte. En del tycker att han är en fegis. Några är bara ironiska. En del av inläggen är svåra att tolka.

Så här skriver signaturen Bengt Johansson utifrån att Knutling har varit med i partiet i 40 år: ”Jag är djupt imponerad av Sonnie. 40 år som sosse och du har fortfarande ett samvete. Kan vara ironi. Kan vara ärligt menat.

Hårdare i sitt omdöme är signaturen Gusum: ”Du har svikit det mandat som väljarna gett dej.”, skriver hen.

Signaturen Aha tycker att Sonnie Knutling får skylla sig själv: ”Sonnie Knutling, när du går ut i pressen med detta så får du bita i sura äpplet! Har du ryggrad nog så gå ut ur DDR-partiet”.

Betydligt positivare till Sonnie Knutling handlande är signaturen NGA: ”Det måste finnas undantag i ett demokratiskt parti. Du är ju folkvald som enda sosse för hela Söderköping med omkrets. Prestige i partiet får inte avgöra din uppgift. SKANDAL. Jag lider med dig Sonnie och skäms för att vara S-medlem”, skriver hen.

Malin Östh vill inte riktigt kommentera debatten kring Sonnie Knutling:

– Det är svårt för mig att uttala mig kring det. Men som jag sa. Det är starkt av honom att stå för sina åsikter, säger hon till NT.