Ett femtiotal personer gick med i ett fackeltåget från Brunnsparken till S:t Laurentii kyrka. I år var det första gången som Förintelsens minnesdag manifesterades på det sättet.

– Vi har ju hedrat offren i kyrkan tidigare. Men med fackeltåget blir det mer symboliskt. Ljuset från facklorna får visa att vi tänker på offren som gick bort, berättar Eva-Lotta Martinsson, församlingspedagog i svenska kyrkan.

Tåget gick längs med storån för att vid rådhustorget vika av mot kyrkan.

Artikelbild

| Ljus. Det var folk alla åldrar som deltog i fackeltåget.

– Jag vill vara med om detta. Det är en tradition och jag tycker dagen är viktig. Det är betydelsefullt att hedra offren på detta sätt, förklarar Batoola Poula.

Sen tändes ljus, musik och sång spelades, samt att tal hölls.

– Jag tycker det är viktigt att bli påmind om det som hände. Det sker saker i världen just som inte alls är bra och det finns vissa likheter. Vi måste se till att det inte går så långt, säger Kajsa Nilsson.

– Vi ska sjunga i kyrkan. Det ska bli roligt. Jag tycker det är bra att uppmärksamma förintelsen en dag varje år, berättar Andrew Lundgren.

Artikelbild

| Välbesökt. Många hade tagit sig till S:t Laurentii kyrka för att vara med om sång, tal och omtanke.

Vad betyder den här dagen för dig?

– Jag har inte haft någon anhörig som varit med om förintelsen, så jag är inte drabbad personligen på det sättet. Men det är ändå betydelsefullt att historien kommer fram. Alla fruktansvärda sakerna som hände får inte glömmas bort. Jag tror att den här minnesdagen är ett bra sätt att påminna alla, säger Kay Hertzman

Artikelbild

| Sång. Musikklasser sjöng under minnesgudstjänsten.

Fotnot: Manifestationen är ett samarbete mellan bland annat kommunen, svenska kyrkan, Rotary, Forum för levande historia och Röda Korset.