23-årige Alexaner Zahari från Norrköping har redan hunnit göra en karriär. Han har grundat företaget Young Capital AB, som bland annat arbetar med att entusiasmera, stödja och vägleda ungdomar från UF-företag till eget företagande. Hans mål är att få fler unga att våga satsa på att driva eget.

Under våren ska han träffa blivande unga entreprenörer på Nyströmska skolan för att inspirera och ge råd kring företagande.

– Jag ser fram emot att möta eleverna, det ska bli spännande, säger han.

Ibland framstås det som att det är väldigt lätt och bekymmerslöst att starta eget företag, men riktigt så enkelt är det inte.

– Det finns givetvis risker om man startar ett företag. Det innebär ett stort ansvar och att driva ett företag passar kanske inte alla. Det krävs ju till exempel att man jobbar med marknadsföring.

Enligt Alexander gäller det att hitta en unik nisch.

– Det behöver inte vara så avancerat, det enkla fungerar oftast bäst. Och jag bryr mig egentligen inte om vad de har för idé, bara de har en idé.

Det svåra enligt Alexander är inte att starta ett företag, utan att driva det.

23-åringen kommer att jobba med eleverna på Nyströmska, men han hoppas kunna få alla unga i Söderköping att överväga företagandet.

– Det finns många gymnasieelever från Söderköping som går inne i Norrköping. Själv gick jag på Kunskapsskolan och det hade jag flera klasskompisar från Söderköping.

eva.jensen@nt.se