Den är 2,5 meter hög, utan hatt. Och drygt fem meter i omkrets. Vad den väger vet ingen. Det är dock känt att den heter Alf och att den är en snögubbe och att den pryder Mathias Durkfeldt och Emma Adamssons tomt i Söderköping.

– Det var i söndags när jag skottade snö som jag kom på att man kanske skulle göra något med snöhögen. Och en snögubbe var det ju länge sedan jag gjorde en, säger Mathias Durkfeldt.

– Det är så mycket man får göra när man har barn, säger Emma Adamsson.

Artikelbild

| Ett par. Melissa Durkfeldt och Coton de Tuléaren Emzie. Små jämfört med Alf.

Och åtminstone lite grann var det för sju månader gamla dottern Melissa Durkfeldt som han gjorde snögubben.

– Hon tyckte det var roligt. Det tyckte jag också så jag satte bara i gång. Det tog väl en tre, fyra timmar. Ingen som känner mig blev överraskad att jag satte igång, säger han och skrattar.

Snögubben heter alltså Alf. Namnet har den gått efter en text på en mössa. Det passade liksom rätt bra. Och Alf har blivit lite av en kändis, berättar Emma Adamsson.

– I morse kom dagisbarn förbi och kollade. De var väldigt imponerade. Men de tordes inte fråga hur stor han var. Det fick dagisfröken göra. Överhuvudtaget är det många som stannar till och kollar. Det är roligt, säger hon.

Artikelbild

| Glad gubbe. En ståtlig figur pryder paret Mathias Durkfeldt och Emma Adamssons tomt.

Mathias Durkfeldt vet inte om snögubben är störst i länet eller ens i Söderköping. Men han är stolt över storleken.

– Den syns väldigt bra från vägen. Det är roligt, säger han.

Han har fått mersmak av det här. Han har redan hunnit fundera hur det ska bli nästa år. Om det kommer kramsnö.

– Nu kommer säkert Alf stå kvar ganska länge. Men nästa år, om det går och jag får hjälp, kommer jag försöka göra en ännu större gubbe. Den får heta Ralf i så fall. Det är ett fint namn, säger han.