Det är tufft att hitta deltidsbrandmän, eller räddningstjänstpersonal i beredskap som det egentligen heter. Det vittnesmålet finns runt om i Sverige. De senaste tio åren har antalet deltidsbrandmän i Sverige också minskat. På flera ställen runt om i Sverige säger man att bristen är så stor att man inte längre kan arbeta lika effektivt vid en olycka eller brand.
Bristen på deltidsbrandmän finns också i Söderköpings kommun. I Bottna deltidsbrandkår är man sex personer när man egentligen borde vara åtta. Michael Wahlqvist är distriktschef för Räddningstjänsten. Han ser problem med att det saknas folk.
– Risken med underbemanning är att de som får ta mera jour och ställer upp för verksamheten inte kommer att orka i det långa loppet. För mycket jour påverkar familj och det sociala livet och kan innebära att man väljer att sluta för att det blir för mycket av det goda. Det är viktigt att försöka att få upp bemanningen så att personalen inte behöver ha jour mer än vad som det är tänkt. Vår ambition är att det ska finnas åtta personer på stationen i Bottna och att de har jour var fjärde vecka, säger han.
Personalen hos deltidsbrandkåren i Bottna hoppas på nyrekryteringar:
– Kanske är det på väg in några nya. Vi får se. Jag har hört att det är åtta personer som har hört av sig, säger Marie Leandersson, som är en av deltidsbrandmännen i Bottna.
Michael Wahlqvist berättar vad som kommer ske nu:
– I morgon, torsdag, kommer vi ha ett informationsmöte för de åtta som har visat intresse för tjänsterna i Bottna. Hur många vi sen väljer att gå vidare med återstår att se, men det känns väldigt positivt att så många har visat intresse, säger han.
Att det är svårt att hitta människor som är villiga att jobba som deltidsbrandmän beror på flera saker tror Marie Leandersson och hennes kollega Michael Gustafsson.
– Det är förstås tufft med beredskapen som man har. Men framför allt tror jag att det beror på att många inte har sina ordinarie jobb alldeles i närheten. Det måste man ha för att kunna klara beredskapen när du i normalfallet måste hinna inställa dig inom fem minuter när larmet går, säger Michael Gustafsson.
Finns det några missuppfattningar om vad som krävs för att bli deltidsbrandman?
– Jag vet inte. Du får i varje fall en bra och gedigen utbildning som ger dig en god grund att stå på, säger Marie Leandersson.
Att man är två personer kort betyder att beredskapen blir tuffare. Vanligtvis finns beredskap var fjärde vecka. Det är vad som står i officiella presentationer hos Myndigheten för samhällskydd och beredskap. I Bottna blir det oftare för att man ska få ihop det.
– Det sliter förstås att ha så mycket beredskap. Men vi gör det för att det behövs. Vi försöker lägga upp beredskapsschemat så att det ska flyta och hjälper varandra. Jag hoppas verkligen att vi blir några fler, säger Michael Gustafsson.
Michael Gustafsson har varit deltidsbrandman i 17 år. Marie Leandersson i tre år. Båda gillar sin uppgift och känner att de gör en insats för tryggheten i bygden.
– Du måste gilla att hjälpa till och jag tror verkligen att det är viktigt att vi finns här om någonting skulle hända. Vi har lokalkännedomen här och kan vara snabbt på plats, säger Michael Gustafsson.
Michael Gustafsson och Marie Leandersson har alltså tillsammans 20 år i kåren. De har ingen riktigt dramatisk berättelse att förtälja.
– Nej. Men det jag tänker på är att det mycket väl kan vara någon man känner som vi kommer till. Det finns med mig. Samtidigt är det ändå så att vi gör det här för att vi vill hjälpa till. Det skapar trygghet, säger Marie Leandersson.