Bakom den nya satsningen "Sommarföretagare" står Nyföretagarcentrum, Söderköpings kommun och företaget Young Capital.

– Om det här lyckas kan det bli en startpunkt för att utveckla det ytterligare och bli en tradition, säger Barbro Mellqvist, näringslivssamordnare i Söderköpings kommun.

24-årige Alexander Zahari från företaget Young Capital kommer att fungera som coach och hjälpa ungdomarna med råd och stöd.

­– Jag har egen erfarenhet av att driva företag och ett stort nätverk som jag kan erbjuda. Jag har samma budskap till alla unga: Våga satsa, det är på så sätt man lär sig. Ju tidigare man samlar på sig erfarenheter desto tidigare kommer man att utvecklas som person, säger han.

Ebba Gustafsson från Söderköping går stylistprogrammet och ska starta ett företag som håller på med ansiktsmålningar, håruppsättningar och hennatatueringar. Ebba riktar sig till ungdomar och kommer främst att marknadsföra sig via sociala medier.

­– Jag ska skapa en facebook-sida och sedan kommer jag också att använda mig av personliga kontaker. Plus flygblad, säger hon.

Ann-Kristin Malz från Valdemarsvik går naturvetenskapligt program och vill bli egenföretagare som veterinär i framtiden. Hon har länge varit intresserad av företagande och ser fram emot att få välja tillvalsämnet entreprenörskap i skolan i höst. När chansen dök upp att få bli sommarföretagare tvekade hon inte att anmäla sig. Tillsammans med klasskamraten Anja Saksi ska hon sälja egentillverkad ekologisk bananglass.

– Vi tänkte fixa en glasscykel eller något och åka runt i Söderköping och sälja. Vi har ett eget glassrecept med banan, nyttigt utan tillsatt socker, säger Ann-Kristin Malz.

Magnus Gustafson

magnus.gustafson@nt.se