RK-teknik växer trots kris

Gusum Företaget RK-teknik i Leckersbo är ett av få företag som kan säga att de inte har drabbats nämnvärt av lågkonjunkturen. Företaget nyanställer och planerar större verkstadslokaler.
Det känns föga troligt att det i änden av den slingriga vägen mot Leckersbo ska ligga ett företag med en årsomsättning på nästan 50 miljoner kronor. Men det gör det. RK-teknik känner inget behov av att finnas i storstadsområdet.

 

- Visst har vi ofta projekt i stora städer. Men eftersom vi levererar själva behöver vi ju inte ligga i staden. Vi njuter av att finnas på landsbygden istället, säger Ragnar Karlsson och spanar ut över grönskande ängar utanför kontorsfönstret.

 

Startades på 80-talet
RK-teknik startades av Ragnar Karlsson på 1980-talet. Företaget tillverkar balkonger, trappor och räcken och erbjuder även entreprenad på monteringen. De första två åren hade företaget inga anställda. I takt med utvecklingen av företaget har sönerna Johan och Kristian Karlsson trätt in i verksamheten. I dag har man ett 30-tal anställda i Sverige, och 10 personer kontrakterade på entreprenad i Norge, där man också har stor verksamhet.

 

- Egentligen kan man väl säga att vi har haft en ganska flat utveckling, vi har legat på ungefär samma nivå och samma antal anställda under många år. Det är först nu under de senaste åren som vi har sett att det har ökat ordentligt, säger Ragnar Karlsson.

 

Den rådande lågkonjunkturen har hittills varit positiv för företaget. Räntorna är låga för tillfället, något som fått många bostadsrättsföreningar att börja renovera fasader och därmed byta ut balkonger.

 

- Vi tar ett beslut nu i maj om vi ska bygga ut eller ej. Vi har mycket jobb till hösten, så troligtvis blir det en ny svetshall som måste till, säger Ragnar Karlsson.

 

Satsar trots krisen
Just nu bygger man om för att skapa ytterligare kontorsplatser. Nyligen anställdes ytterligare en säljare och en ny produktionschef på företaget.

 

- Visst ringer det många kontakter och berättar att de har det nattsvart just nu. Men vi försöker satsa, bland annat på ytterligare en säljare. Vi räknar med att gå över den budgeterade omsättningen i år, säger Ragnar Karlsson.

 

Valdemarsviks kommun har i övrigt drabbats hårt av lågkonjunkturen. Speciellt inom industrisektorn har varslen varit många och omfattande. För RK-teknik har detta inneburit många samtal från jobbsökande personer.

 

- Det är självklart inte roligt att det går dåligt för kommunens företag. Men visst är det kul att folk vill jobba hos oss, och att det finns kompetent arbetskraft bland dem som söker. Men tyvärr får vi säga som det är just nu, vi har inte plats för fler, delvis för att våra lokaler är för trånga, säger Ragnar Karlsson.

 

Ola Nilsson hade tur och blev anställd på RK-teknik direkt efter att ha blivit friställd från CMW i Valdemarsvik.

 

-  Det känns ju som en dröm, givetvis. Speciellt eftersom det är inte gott om industrijobb i Valdemarsvik just nu. Så visst känner jag mig lyckligt lottad, säger han.

 

 
 
  • MEST LÄST PÅ NT.SE

Mest läst på nt.se just nu

Valdemarsvik