Traditionell fest på hembygdsgården

Gusum Ett soligt och vackert Lill-Åby inbjöd till hembygdsfest på söndagen. Det är hembygdsföreningens högkvarter i Gusum, en gammal gård där föreningen har sina samlingar och aktiviteter.
- Vi har haft den här hembygdsfesten i många år, säger ordföranden Bengt-Olof Ringström.

 

En tradition med andra ord, som för så många andra hembygdsföreningar på sommaren då man öppnar portarna för att visa orternas lokala historia och samla människor till bygdefester.

 

Smedja och museum
Dansbanan fick denna dag agera servering med partytält som skydd mot solgasset.

 

Där bänkade besökarna sig också för att få lyssna på Valdemarsvikskören Viksvox, med ett 20-tal medlemmar som också drog igång lite allsång.

 

På gården i Lill-Åby finns ett skomakarmuseum och så smedjan, som inte bara är ett slags monument över hur det var i forna dagar,utan fortfarande har viss smidesverksamhet.

 

Yngsta föreningen
- Vi brukar ha kurser i smide här berättade Arne Carlzon som byggt upp och ansvarar för smedjan. I slutet av augusti ska vi sätta igång igen.

 

Lill-Åby har en samling bruksföremål som skänkts av ortsbefolkningen, dock inga Bruksföremål, det vill säga från Gusums Bruk.

 

De mässingsakerna har sin plats i ett särskilt bruksmuseum i Syntorp.

 

Gusums hembygdsförening med 150 medlemmar bildades för 34 år sedan och är därmed den yngsta av sex hembygdsföreningar inom Valdemarsviks kommun. Också torpvandringar, midsommarfirande och julmarknader hör till verksamheten.

 

 

 
 
  • MEST LÄST PÅ NT.SE

Mest läst på nt.se just nu

Valdemarsvik