Traditionsenlig fest på Åbäcksholm

Valdemarsvik Midsommar på Åbäcksholm. En tradition som årligen lockar mellan 600 och 1 000 personer. I år inget undantag.
Ända sedan slutet av 1970-talet har Åbäcksholm varit en samlingspunkt för Valdemarsviksortens midsommarfirande. Tidigare var det familjära midsommarfirandet förlagt till Grännäs festplats, där även det ungdomliga, blöta och i många avseenden fartfyllda firandet försiggick, men som dock fick stryka på foten i mitten av 1990-talet.

 

- Här på Åbäcksholm är det väldigt trevligt och gemytligt. Vi brukar gå hit varje år, hördes från en närking, en kvart innan stora starka karlar satte stången på plats.

 

20 arbetande
Därefter drog Bengt-Otto och Madeléne Ottosson ingång dragspels- och fiolmusiken, medan lekledaren Mimmi Trysberg formerade ringarna.

 

Upp emot 20 personer är engagerade av arrangören, Valdemarsviks Hembygdsförening, en dag som denna. Men förberedelserna börjar långt tidigare.

 

- Vi har ju vår berömda vetebulle, känd över hela Valdemarsvik, sade föreningens ordförande Krister Ryding, med en antydan om att allting förbereds långt innan.

 

Fiskdamm
Och ville man inte dansa runt stången, eller ta sig en fika, kunde man ta del av den museala delen som exempelvis skolsalen, affären eller tunnbindarstugan. Den sistnämnda var för dagen fiskdamm. Salt sill från tunna handlade det dock inte om. Nej, fångsten var som brukligt smågodis i påse.

 

 
 
  • MEST LÄST PÅ NT.SE

Mest läst på nt.se just nu

Valdemarsvik