Hälsobruket drivs av syskonen Therese Eklund och Mikael Gustafsson. Sedan två år tillbaka driver de gym i Skärblacka utanför Norrköping.

- Vi startade från grunden i Skärblacka, det fanns inget offentligt gym där. Satsningen har gått jättebra, och nu vill vi etablera oss i Valdemarsvik som är i storlek med Skärblacka och har ungefär samma ålderssammansättning, förklarar syskonen.

"Hälsobruket"
Namnet Hälsobruket valde de efter omröstning bland vänner och bekanta. Kopplingen till hälsa och det stora pappersbruket
i Skärblacka är tydlig. Namnet får nu även följa med till Valdemarsvik, där man har hyrt in sig i Sjöhusets lokaler som tidigare nyttjades av musikalprogrammet.

- Vi är jättenöjda, det är jättebra ytor, viss havsutsikt och det finns redan duschar. Vi ska måla om lite och sen handlar det till stor del om inredning, säger Therese Eklund.

Nyckel-gym
Hälsobruket kallar sig för "nyckel-gym", ett öppethållande där kunderna tar sig in i lokalerna med hjälp av ett nyckelkort även under tider då gymmet står obemannat. Förutom olika gruppträningspass som till exempel zumba, afrodans och cirkelträning vill Hälsobruket nu erbjuda Valdemarsviks invånare möjligheten att bland annat styrketräna, sola och delta i viktminskningsprogram.

- Vi riktar oss mot alla åldrar. Vi ser även en viktig målgrupp i pensionärer. Vår seniorträning har väckt stort intresse i Skärblacka, säger Mikael Gustafsson.

"Militär träning"
Han konstaterar att träning ligger i tiden, att allt fler tar tag i och vårdar sin hälsa. För att undvika dopningsproblem kommer dock Hälsobruket, liksom andra gym i branschen, förbehålla sig rätten att bland annat utföra oannonserade dopningskontroller.

Förutom mer traditionell inomhusträning funderar man även på att ta två lite annorlunda uteträningsformer till Valdemarsvik, men det får bli först i vår.

- Vi har något som kallas militär träning där vi tränar under militärliknande former, och vi har även något som kallas bergslöpning. Berg verkar det ju finnas även här i Valdemarsvik, så det borde funka, säger Therese Eklund och sneglar ut på det massiva Lejonberget som ligger strax intill Sjöhuset.