Det är syskonen Therese Eklund och Mikael Gustafsson, som har inrett 450 kvadratmeter i hälsans tecken. För övrigt det andra gymmet, för deras vidkommande.

- För två år sedan öppnade vi vårt första i Skärblacka. Efter moget övervägande slog vi till och etablerade oss här, säger Mikael Gustafsson, tidigare brevbärare i Norrköping.

Han understryker att det visserligen finns möjligheter att bygga muskler i gymmet, men att själva konceptet går i folkhälsans tecken.

Artikelbild

| Caroline Karlsson välkom-nar fler träningsmöjligheter.

- Vi hoppas att även kunna knyta till oss en del äldre personer. Därför kommer vi att arbeta mycket mot seniorgrupper.

100 över 60 år
För att liksom bekräfta, att just den föresatsen har slagit väl ut tidigare, berättar han att av de totalt 500 kunderna i Skärblacka är 100 av dem 60 år och uppåt. Han avslöjar samtidigt att Hälsobruket för närvarande har kontakt med både företagshälsovården och vårdcentralen i Valdemarsvik.

- Motion på recept kommer, mer och mer, och vi har både utbildning och möjlighet att tillmötesgå en sådan ordination.

På frågan varför folk ska börja träna, så svarar Mikael Gustafsson att det handlar om "att må bra, helt enkelt".

- Folk med rygg- och axelproblem blir oftast av med besvären genom att stärka musklerna, säger han under en paus mellan passen i Sjöhuset.

Löpbanden snurrar och vikter lyfts. I den stora salen intill, uppmanar ledaren, Cissi Törnborg, att deltagarna i step up-gruppen ska ånga på lite extra. En av dem är Caroline Karlsson, som har tränat periodvis under de senaste tio åren.

- Jag gillar ledarledda träningspass, som exempelvis spinning, step up och zumba. Men nu finns det fler att välja på. Det är bra. Jag har saknat det kompletta utbudet.

Promenerar och joggar
Hon berättar om sitt motionerade, vilket också omfattar promenader och jogging med hunden.

- Det är kul och nyttigt att träna och jag ser det här samtidigt, som en social funktion. Att helt enkelt träffas och göra något bra tillsammans.

I Valdemarsvik finns även Hälsobolaget, den ideella föreningen, som driver gym på Norrgatan.

Finns det en marknad för båda gymmen, tror du?

- Jag både tror och hoppas det. Personligen tror jag att de som vill bygga muskler söker sig till Hälsobolaget, medan andra kommer hit till Hälsobruket, svarar Caroline Karlsson.