Handslaget är bestämt och blicken varm. Flyktingsamordnaren Djamal Hamaili hjälper till att tolka när Ali stolt berättar hur han levde i Syrien. Enligt Djamal är Ali en pionjär i projektet med kunskap och hjärta. Han kom till Sverige 2014 och hoppas nu efter avslutad kortutbildning kunna börja odla affärsmässigt.

– Jag har 30 års erfarenhet från grönsaks- och bomullsodlingar i Syrien. Vi odlade det mesta, mycket av det finns också i Sverige, förklarar Ali.

Täpporna vid sidan av Metarevägen i centrala Valdemarsvik rymmer förutom fem sorters potatis även morötter, gurka, sallad, purjolök och majs. En kunnig med tränade ögon lär dessutom hitta squash, rödbetor, spenat, persilja plus en liten, spröd vinranka (!) mellan de ordnade gångarna på jordlotterna.

Artikelbild

| Driven. Ali vill börja odla på affärsmässiga grunder. Flyktingsamordnaren Djamal Hamaili ger råd.

– Det här är min dröm, jag vet min kapacitet och älskar jorden. Odlingsklimatet är bra. Vissa grönsaker behöver växthus, men mycket kan också odlas fritt.

Djamal Hamaili lyfter fram att Flykting söker bonde och Grön Integration är framgångsrika. Kombinationen av språkundervisning, studiebesök, praktik och förberedande utbildning för trafikskola har gett fem nyanlända jobb i sommar. Ali vill starta eget, arrendera mark i Valdemarsvik och anställa personal.

– Han har goda resultat med sig från lantbruksskolan i Gamleby och säsongsarbetet i Gryt vilket glädjer oss på kommunen. Det handlar dels om Alis identitet i Sverige, dels att det finns utrymme för honom på arbetsmarknaden. Ali vill som alla andra bidra till det gemensamma samhället, säger Djamal Hamaili.