Det råder stiltje vid varvet i Hummelvik. Bryggorna ligger tomma, och turisterna har åkt hem sedan månader tillbaka. På Gryts Varvs Restaurang och Konferens är det istället säsong för cateringuppdrag och konferenser.
Och sen var det ju den där lilla middagen i Blå Hallen den 10 december.
– Det motsvarar egentligen inget annat man har gjort eller kommer att göra som kock. Det handlar om 1500 portioner, där varje rätt ska vara perfekt upplagd och se likadan ut, säger Niklas Hellsing.
Att som kock delta vid lagandet av Nobelmiddagen beskriver Hellsing som en branschrelaterad fjäder i hatten. Vid det här laget är han personligen på väg att peta in en tredje fjäder i kockmössan. I år tar även hans 24-åriga kollega Martin Jardelin plats i styrkan av närmare 50 kockar som producerar middagarnas middag.
– Det ska bli intressant att se hur det fungerar att jobba på en sån tillställning. Som kock är det en stor ära, ungefär som kockvärldens motsvarighet till att vinna på triss, säger Martin Jardelin allvarsamt.
För en stor portion allvar är inblandat här. Menyn är en välbevarad hemlighet. Merparten av kockarna får veta den först när de står redo att laga maten. Förberedelserna har pågått länge, men runt den 7 december inleds den praktiska fasen på allvar av en grupp kockar. Stegvis blir de sedan allt fler i köket fram till Nobeldagen då allt ska fram på faten.
– Den 10:e är man helt klart på tårna. Det råder en väldigt koncentrerad stämning. Runt 50 kockar arbetar tillsammans uppdelade i stationer, allt är otroligt välorganiserat. Inget kan eller får gå fel, säger Niklas Hellsing.
Händer det att saker går fel ändå? Tja, Niklas Hellsing menar att det är preskriberat vid det här laget, och berättar om ett missöde som inträffade vid förra årets middag.
– En hiss fungerade inte som den skulle och fördröjde oss upp till köket där vi skulle hämta ett trettiotal potatiskarotter. I stressen slutade det med att alla karotterna åkte i golvet.
Vad gjorde ni då?
– Det är inplanerat med reserver och backup. Det finns en hel station med kockar som bara jobbar med att lösa kriser som uppstår, om det till exempel kommer någon till middagen och anmäler på plats att man har en speciell allergi. De löste potatiskrisen.
070-37 33 416