Någon semester blir det inte i sommar. Salongen i Söderköping där 19-åriga Gusumsbon Emelie Andersson jobbar håller öppet för att semesterfirare ska kunna bli fina i håret. Hon träffar kunder hela dagarna och åker sedan hem för att träna inför frisör-VM som avgörs i Paris i september. Tillsammans med tre andra juniorer, unga under 23, och tre seniorer från olika delar av landet representerar hon Sverige.

– Jag jobbar hela sommaren och försöker träna på kvällarna. Jag hade absolut inte tänkt att jag ens skulle komma med i VM. Det är nervöst, säger hon.

Men VM blev det. I februari förra året var hon med i skol-SM, efter det blev hon uttagen att träna med landslaget och i vintras tävlade hon i junior-SM och på den vägen är det. Mästerskapen har olika grenar. Emelie och det svenska landslaget kommer att tävla i att skapa hårkreationer. Med hjälp av hårspray ska de forma frisyrer som sedan bedöms av en jury.

Artikelbild

| Fullt upp. Hon förbereder sig både inför VM och sitt gesällprov. Det är mycket på gång för Emelie.

– Det är kreativt och tidskrävande, men också väldigt tekniskt. Du måste visa att du klarar av olika tekniker, säger hon.

Hon tränar både kvällar och vissa helger. En gång i månaden åker hon till Göteborg för att träna tillsammans med landslaget.

– Det är utvecklande och man lär sig väldigt mycket, det är som att gå på kurs varje gång jag är där.

Det är mycket att stå i. Sedan hon tog studenten från Kungsgårdsgymnasiet förra sommaren har hon arbetat heltid på Hårlocken i Söderköping. Hon är traniee och har jobbat 2000 av de 3000 timmar hon behöver innan hon kan göra provet för att få sitt gesällbrev.

Artikelbild

| Variation. Från att klippa toppar, till att färga slingor och göra håruppsättningar. Ingen dag är den andra lik.

– Ibland tänker jag att det blir för mycket men jag får mycket stöd från familj, vänner och från min chef på salongen. Hon peppar och stöttar väldigt mycket.

Och så är det roligt också, menar hon. Under tävlingar får hon vara ännu mer kreativ än på salongen.

Artikelbild

– Jag tycker om det. Vi gör sådana kreationer som man annars inte gör. Det går åt mängder med hårspray!

– Men samtidigt är det roligt att jobba på salong. Jag får träffa så många människor, dagarna är aldrig likadana och det känns alltid jättebra att gå till jobbet. Det roligaste är att färga eller när någon ger mig fria händer.

Att hon skulle bli frisör bestämde hon sig för tidigt. Som förebild har hon sin gammelmormor.

– Hon är frisör och jag har alltid sett upp till henne och känt att det är det här jag vill göra. Jag har flätat dockor och mina vänners hår sedan jag var jätteliten.