– När vi är ute och letar mat i containrar är mer än hälften av det vi hittar ekologiskt och fullt ätbart. Det vi köper är tandkräm och toalettpapper. Och så är jag bra på att återvinna. Maten jag köper betalas mestadels från burkar och flaskor som jag pantar.
Han har skrivit en bok om matsvinnet. I måndags kom författaren och frilansjournalisten Andreas Jakobsson till Valdemarsvik och den klimatsmarta temaveckan på biblioteket.
Han visade bilder på mat han hittat och bjöd besökarna på ost som han själv letat fram.
Andreas berättade om en resa genom en värld av slöseri – och hur den gav honom en vardag i överflöd. I dagens Sverige slängs 30 procent av maten som produceras och större delen av det som hamnar i soporna är det inte något fel på överhuvudtaget. Han förklarar att det saknas kunskap i ämnet och presenterar några möjliga lösningar.
Andreas hävdar att dumpstra är att leva i lyx och bota sin klimatångest på samma gång. I en blogg berättar han hur man kan äta riktigt god mat baserad på kastade matvaror. Att minska matsvinnet är ett effektivt sätt att samtidigt få bukt med klimatproblemen.
– Håll låg profil när du dumpstrar och stöka inte ned. Flera köpmän låser inte containrarna för att de själva inte tycker om att slänga mat. Mat har otroligt lång hållbarhet. Rå kycklig är jag försiktig med men obrutna förpackningar är det ingen fara. Jag kan inte minnas att varken jag eller mina bekanta som dumpstrar har blivit sjuka av att äta kasserad mat. Lukta och smaka först. Det säger det mesta om maten.
Andreas Jakobsson oroas för utvecklingen som i hans tycke går åt fel håll. Mycket som slängs är nödvändigt (bananskal och kaffesump), men att mat blir värme är konstigt.
– Det är jätteilla när ätbar mat eldas upp och materialåtervinningen avstannar. Jag vill att det införs skatt på organisk avfall. Däremot behövs ingen skatt på det som kan återvinnas, till exempel plast och metall, som sparar energi jämfört med nyproduktion.
Fotnot: På bloggen Dumpstringslyx.com publicerar han bilder på fynd och skriver om matsvinn.