Glashyttan i Gusum drivs vidare

Även om den stora ugnen är släckt och ingen blåser glas just nu, så drivs Glashyttan Gusum vidare av familjemedlemmar sedan glasblåsaren och konstnären Milan Vobruba gick bort i augusti.

Nytt. Nu finns också Hansi Falc Vobrubas smycken i glashyttan.

Nytt. Nu finns också Hansi Falc Vobrubas smycken i glashyttan.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Gusum2017-01-14 09:32

Ingen glasblåsning igen förrän i sommar, men utställning och försäljning. Glashyttan finns i en gammal kvarn invid Gusumsån. Ett rött hus vars övervåning är en utställningshall som kan få besökare att tappa andan. Det gnistrar och lyser i ett potpurri av fantastiska glasskulpturer, skålar, vaser, prydnadssaker.

Här finns inte bara ett stort utbud ur Milan Vobrubas rikliga produktion utan också konst av hustrun Milada Vobruba och sonen Hansi Falc Vobruba, även de skickliga glaskonstnärer.

Det är de två som nu står för företaget Glashyttan Gusum.

– Hansi är en duktig glasblåsare och i sommar ska han vara här i glashyttan och blåsa glas igen. Men han har nu ett annat jobb, berättar Milada Vobruba.

– Det är inte stor mening att vara här varje dag den här årstiden för det är så få som kommer nu, säger hon vidare.

Besökare till utställning och försäljning är förstås alltid välkomna, men det säkraste är att ringa först.Mer info finns på www.milada.se.

Hansi Falc Vobruba, som också är bosatt i Gusum, har gått utbildning på Orrefors glasblåsarskola och en nyhet här i glashyttan är den smyckekollektion som Hansi skapat.

– Många kanske tror att allt som finns här bara är jättedyra saker, men så är det ju inte, säger Milada.

Hon kan själv blåsa glas och om någon har det i generna så är det hon med generationer glasblåsare i släkten.

Men Milada föredrar för egen del en annan teknik där glasmassa förvandlas till sköna ting och som med trådar i glaset får det att gnistra. Hon har ett flertal utställningar bakom sig och målar också tavlor i akvarell och olja.

Familjen Vobruba flyttade från dåvarande och oroliga Tjeckoslovakien i slutet av 1960-talet. Gusumsbor blev de år 1970. Det som förde dem hit var att Milan fick uppdraget att skapa ett offentligt konstverk i Gusum, det som blev skulpturen Kopparns liv.

I det sammanhanget upptäckte de också att den fina bruksorten var en bra bostadsort. År 1978 öppnades så glashyttan i kvarnen, som tidigare hette Alboga kvarn, i centrala Gusum och som följaktligen kan fira 40 år nästa år.

Milan Vobruba blev internationellt känd för en teknik han utvecklade och var ensam om, Aleppotekniken, som gav speciella effekter i glaset. Milan Vobrubas glaskonst finns över hela världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om