Margareta Kristensson är professor i socialmedicin och folkhälsovetenskap vid Linköpings universitet och ordförande i Östgötakommissionen som gjort en stor undersökning om folkhälsan i länets samtliga tretton kommuner. Den visar att det finns stort behov av förbättringar i Valdemarsviks kommun.

Jämte Vadstena och Motala har Valdemarsvik de högsta ohälsotalen.

Nu kommer Margareta Kristensson att redovisa resultatet av undersökningen och de stora skillnader som framkommit mellan olika kommuner och olika grupper.

Därefter blir det tid för frågor, förslag och gruppdiskussioner. Allt med tanken att kommunen ska fortsätta arbetet för bättre folkhälsa.

– Kommissionen ger en rad rekommendationer om hur sådana förbättringar ska kunna uppnås och det här ligger i linje med vår vision Valdemarsvik 2025 – i balans med naturen, säger Erland Olauson (S) kommunstyrelsens ordförande, som håller i mötet.

– Men ska vi lyckas genomföra dem så kräver det engagemang från politiker och anställda i kommunen, från anställda på vårdcentralen och inte minst av enskilda, föreningar och företag, säger han vidare.

– Det är därför vi nu bjuder in till ett första möte kring dessa livsviktiga frågor.

Mötet är klockan 18.30 i biosalongen.