Det pågår en intensiv jakt på poäng i bowlinghallen i centrala Valdemarsvik. Kloten landar med ett rytmiskt dån i den polerade parketten. Bland pensionärerna skymtar 28-årige Gustav Kasselstrand, som denna dag har följt med sin farfar för att spela några serier.

Är du bra på bowling?

– Njae, jag är bättre på politik, tillstår Gustav Kasselstrand med ett leende.

Artikelbild

Det har varit en hektisk vår. Vid sidan av ordförandeskapet i SDU har Gustav Kasselstrand varvat politiskt arbete med deltidsjobbet för ett jordbruksbolag med verksamhet i Ryssland och Ukraina. Dessutom har han hunnit med att läsa franska på Stockholms Universitet.

– Ja, jag hann faktiskt plugga lite mellan varven. När det var som mest intensivt hann jag ändå med att plugga några timmar på franskatentan på fredagskvällen, skrev den på lördagen, och sen blev jag utesluten ur SD på måndagen. Men jag klarade tentan, säger han och skrattar.

Uteslutningen ur moderpartiet kan tyckas som ett hinder för att arbeta som ordförande i dess ungdomsförbund.

– Visst blir det en konstig situation, men jag måste ta ansvar för SDU och alla medlemmar som valt mig. Och det tänker jag göra tills kongressen i september då det väljs en ny ordförande.

Artikelbild

Sverigedemokraternas interna bråk, vad ger det för signaler till väljarna?

– Våra väljare kommer aldrig att påverkas av de interna bråken. De har inga andra politiska alternativ. Man röstar på SD för att man är missnöjd med nuvarande politiska situation och med den brist på dialog som finns i dag rörande invandringspolitiken till exempel. Däremot tror jag att partiet i sig skadas allvarligt. Det är klart att våra väljare frågar sig vad som försiggår i Sveriges tredje största parti.

Artikelbild

Just invandringspolitiken är högaktuell även i Kasselstrands tidigare hemkommun. Migrationsverket deklarerade nyligen att Valdemarsvik har ett tillräckligt stort mottagande, och därför ska undantas vid framtida upphandlingar av tillfälliga boendeplatser. Gustav Kasselstrand säger sig inte känna igen sig i den tidigare skärgårdsidyllen.

– Jag blir oroad när jag kommer hem och ser hur det har blivit. Man ser i princip bara invandrare här på gatorna i Valdemarsvik. Gränsen för mottagandet är passerad för länge sedan, säger han.

Artikelbild

Trots den senaste tidens SD-turbulens ser Gustav Kasselstrand framåt. Just nu är han mitt uppe i planeringen för SDU:s sommarläger, firandet av Sveriges nationaldag och deltagandet på Almedalsveckan. Under besöket i Valdemarsvik hann han dock ladda med en del personliga "måsten".

– Jag har spelat årets första tennismatch på Grännäs. Första tennismatchen utomhus. I maj, på grusplan. Det är ett härligt vårtecken för mig, säger han.