När skolan drar igång igen efter juluppehållet brukar den första dagen gå i lite lugnare takt. Gott så, men det kan förstås inte förbli så hela tiden. Julledigheten måste ersättas av oxveckorna annars blir inget gjort – och detsamma gäller naturligtvis i minst lika hög utsträckning på arbetsplatser utan barn.
Så när Alliansen presenterade ett antal förslag på skolområdet som första delen av 2018 års gemensamma valmanifest, var det första dagen i skolan efter juluppehållet. Lugnt och trevligt och i sak riktigt bra. Fast inte så mycket att bli upphetsad över.
Alliansen vill höja lärarlönerna och förstärka undervisningen i matematik på högstadiet. Administrationen kring nationella prov ska minska, samtidigt som förlängd skolplikt införs för invandrarbarn som inte klarar grundskolans kunskapskrav. Sist, men verkligen inte minst, ska alla elever och föräldrar tvingas göra ett aktivt skolval – inte bara passivt acceptera den plats den kommunala skolan tilldelar dem. Förhoppningsvis ska i synnerhet det senare bryta segregationen.
Att friskolor kan lyckas också i problemområden är Engelska skolan i Gottsunda utanför Uppsala ett gott exempel på. Skolans elever presterar mycket goda resultat. Inte för inte presenterade Alliansen sina skolförslag just här.
Allt är som sagt bra, även om man möjligen kan fundera kring kravet på förlängd skolplikt. Borde inte detsamma i så fall omfatta många elever födda i Sverige eller uppväxta här sedan späd ålder? Att vissa lite äldre barn kommer hit knappt utan någon skolgång alls i bagaget är ett problem, men ett relativt litet jämfört med hur många svenska (infödda eller invandrade) elever som misslyckas trots nio år i grundskola. Och då hjälper nog inte ett extraår på övertid.
Hur som helst, det är säkert en klok idé av Alliansen att börja bygga sitt valmanifest utifrån skolan. Skillnaderna partierna emellan är relativt små och de mörka planer i form av friskolebegränsningar som de rödgröna partierna smider på en tacksam fråga att kritisera i den kommande valrörelsen. Även om framgångarna inte ska överskattas, påvisar den senaste Pisa-undersökningen att Jan Björklund faktiskt hade rätt hela tiden. Väljarna är inte sämre än att de ser skillnaden till den i stort sett frånvarande skolpolitik den sittande regeringen bedriver.
Fast för Alliansen är de nu presenterade skolförslagen inte mer än en just en början. Det krävs långt mer om valmanifestet ska bli mer än lite välvilliga förhoppningar om att väljarna ska rösta i nygammal borgerlig riktning 2018. Det blir ett tufft riksdagsval, räkna med det.