Låt oss ta täten för att rädda Östersjön

Foto: Fredrik Jonson

Norrköping2014-08-05 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skärgården och Östersjön är för många av oss en plats för rekreation och avkoppling. Vi kan lätt plocka fram minnesbilder av sol, bad, bryggor och guppande flöten. Vilka minnesbilder kommer våra barn att ha av hav och skärgård? Giftig algsoppa, plastskräp och tysta livlösa fågelskär?

Under den solspeglande ytan mår vårt hav allt annat än bra. Ett hav redan känsligt utifrån sina naturliga förutsättningar drabbas hårt av övergödning, minskat inflöde av syrerikt vatten från västerhavet och ökad vattentemperatur.

I dag är Östersjön världens största område med syrebrist som orsakats av människor. Områden på havsbotten dubbelt så stora som Danmarks hela yta är helt eller delvis drabbade. Kortsiktigt tänkande har byggt upp en miljöskuld som kommer att ta lång tid att amortera bort. Den utvärdering av miljömålen som gjordes i år visar att vi är långt ifrån att uppnå både målet om ingen övergödning och målet om hav i balans samt levande kust och skärgård. För att vända utvecklingen behövs ett politiskt ledarskap som styr mot minskade utsläpp av kväve, fosfor och kemiska bekämpningsmedel.

Vårt svenska jordbruk ligger i framkant och lever upp till högt ställda miljö- och djurkrav. Det innebär att vi har en god grogrund för att utveckla jordbruket vidare med en svensk livsmedelsstrategi. Strategin ska innehålla tydliga mål för hur vi kan öka den svenska matproduktionen och ställa om till en större andel ekologiskt. I det ekologiska jordbruket används inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel utan man använder djurens egen gödsel som växtnäring. På så sätt skapar man slutna kretslopp där näringen cirkulerar på gården i stället för att hamna i vårt vatten.

I dag efterfrågas ekologisk mat allt mer men omställningen till ekologisk produktion går långsamt. Det behövs en ökad politisk vilja, både nationellt och regionalt, för ett mer miljövänligt jordbruk med kvalitetsprodukter som efterfrågas av konsumenter. Det är då viktigt att det ekologiska jordbruket är gynnat i upphandlingar till skolor, äldreboenden och sjukhus. Det är inte rimligt att vi ställer krav på våra egna bönder men genom upphandling gynnar djurhållning i andra länder med lägre krav och sämre påverkan på Östersjön. Därför vill vi öka andelen ekologiska varor som serveras på våra sjukhus till minst 50 procent kommande mandatperiod. Vi vill även ta fram ta fram en handlingsplan för en hållbar livsmedelsutveckling med goda matvanor i fokus för att främja regional utveckling i Östergötland.

Genom att Östergötland tar på sig rollen som föregångare och förebild för andra får vårt lokala och regionala omställningsarbete mycket större effekt och genomslag, än genom att bara minska våra egna utsläpp. Regionen är en viktig aktör såväl lokalt och nationellt som globalt – i sig själv som stor arbetsgivare och upphandlare av varor och som inflytelserik medlem i olika typer av nätverk.

Med din röst i landstingsvalet den 14 september kan du vara med och påverka för ett levande Östersjöhav.

Om Östersjön

Läs mer om