#backa polisen

Foto: MAJA SUSLIN / TT

Kolumn2015-10-13 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Fredagen den 21 augusti kastades en handgranat av modell M75 (tillverkad i forna Jugoslavien) mot en polisbuss i Tumba. När teknikerna gått igenom skadorna noterades inte mindre än 105 hål i karossen. Bussen var förstärkt i plåten och rutorna vilket den här gången innebar att poliserna i bussen inte skadades. Hade det varit en ”vanlig” polisbuss kan alla lätt inse att situationen hade kunnat sluta betydligt allvarligare. Händelsen rubricerades som försök till mord.

Under gårdagen sände P1-morgon ett samtal om hur våldet mot våra poliser ökat och blivit grövre. Just handgranaten mot bussen i Tumba nämndes och det konstaterades att det skett en ”normalisering” av det allt grövre våldet på landets gator och torg.

Vi behöver inte gå längre än till Norrköping för att hitt exempel på såväl skottlossningar som mord på öppen gata och sprängdåd. Och kanske är det så att det skett en tillvänjning i hur vi reagerar när rapporterna om skottlossningar, mord och grova våldsdåd. Vad man också snabbt glömmer är de poliser som dagligen verkar i dessa miljöer. Att inte fler skadas eller ännu värre är ren tur, ungefär som att den aktuella bussen var förstärkt.

I området våld mot poliser, om än i något mindre omfattning, rapporterade Skånska Dagbladet under gårdagen om hur riksdagsledamoten Daniel Sestrjcic (V) från Malmö anklagas för att ha försökt sparka två poliser. Detta ska ha skett, och fångats på film, när polisen i förra veckan rev det tältläger som ett antal palestinier rest utanför Migrationsverkets lokaler i Malmö. Riksdagsledamoten är misstänkt för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och ohörsamhet mot ordningsmakten. Ganska allvarliga anklagelser för vem som helst och extra prekärt om man tillhör landets högsta beslutande församling. Via gruppledare Hans Linde (V) meddelas att Sestrjcic har en ”annan version” av händelsen. Gissningsvis kommer domstolsprövningen och bevisen att ge en klar bild av händelseförloppet.

Med en fällande dom är det högst diskutabelt om ledamoten kan sitta kvar i riksdagen. Går det att ha lagstiftare som är dömd för att ha sparkat på poliser?

Läs mer om