Norrmannen med smak för all slags musik kom till Norrköping på grund av kärleken 1994. Här blev han och familjen kvar, med undantag för en kort avstickare norrut, men sedan sommaren 2008 hade han sin anställning i Söderköping.

- Jag tycker Norrköping är en väldigt bra stad. Den är lagom stor, människorna är trevliga och stan har utvecklats mycket sedan jag kom, sade han i en intervju med NT:s reporter Mikael Pihlblad sommaren 2005.

Hartvig Gjesdahl föddes i Trondheim 1 juni 1960.
Han kom inte från något musikaliskt hem, men han hade en storebror som köpte skivor som också lillebror lyssnade på.

Artikelbild

| Hertvig Gjesdahl, kantor och körledare, har hastigt avlidit. Han blev 51 år. foto: gabriella nilsson

- Jag blev skickad till en pianolärare och sen vägrade jag sluta helt enkelt, berättade Hartvig Gjesdahl då, sommaren 2005.

Pianolektionerna följdes av studier vid Musikhögskolan i Oslo. I Norge träffade han svenska Åsa, som blev hans hustru, och efter några år flyttade de till Norrköping.

Ovana sångare välkomna
Han arbetade som musiklärare på Rudolf Steinerskolan och vikarierade som organist i Matteus församling. Som kantor i Söderledsförsamlingen förklarade han att han välkomnade alla sångsugna, också de ovana. Det blev början för Damkören, som sedan hängt med genom åren och sjungit både reggae och hårdrock, pop och salsa för Norrköpingspubliken.

I slutet av november hade kören och dess ledare rockkonsert på Dynamo i Norrköping. Ett par dagar före jul ordnade den en stödkonsert för Bris, Barnens Rätt i Samhället, på samma ställe och den fanns också med vid nyårspromenaden.

Artikelbild

När Hartvig Gjesdahl fyllde 40 år 2000 firade han födelsedagen med att leda Damkörens avslutningsföreställning.

- Fyller man år ska man göra det man tycker är roligt. Och körarbetet är roligt, sade han till NT:s reporter i födelsedagsintervjun.

Då ledde han fyra olika körer, bland annat Söderledskyrkans barnkör som julaftonen 2000 sjöng i Sveriges Television. Körerna blev fler vartefter.

Från sommaren 2008 var det i Söderköping han hade sin arbetsplats. Först som organist i Drothems församling och sedan som kantor och körledare i Söderköping, S:t Anna församling, där han ledde kyrkokören, Gospelkören och en barnkör.

Minnesgudstjänst
På onsdag kväll ordnas en minnesgudtjänst över Hartvig Gjesdahl i Drothems kyrkan.

Under årens lopp var han inblandad i många olika musikprojekt, till exempel var han ett par år kapellmästare på nyårsrevyn på Lilla Teatern och han var med i ett Folklustspel med Gideon Wahlberg-musik. Under senare år var han bland annat med i Körslaget 2010 och engagerad i konsertsamarbeten på Dynamo och i Söderköpings kyrkor.

Hartvig Gjesdahl blev 51 år. Hans närmaste anhöriga är hustrun Åsa och barnen.