Isdrottning och fotbollsfru

Fotboll, Norrköping Skyttekungens fru kliver ur taxin utanför Idrottsparken och kryssar fram mellan snödrivorna på Gunnar Nordahls torg. Två minuter senare stegar hon upp på ståplatsläktaren vid Berget. Hon märker knappt att det är snö upp till vaderna.

 

- Det är okej. Jag är van vid allting, säger hon medan blixten slår mot det välsminkade ansiktet.

 

Hennes riktiga namn är Ásdís Rán Gunnarsdóttir med artistnamnet IceQueen. Det är en 28-årig isländska med ett antal järn i elden:

 

Trebarnsmamma.

 

Ägare av modellagenturen Ice Models.

 

Fotomodell.

 

Och fotbollsfru.

 

Det är ungefär i den ordningen hon också prioriterar sitt liv medan hon flänger runt mellan de nordiska länderna och övriga världen.

 

- Jag kan inte bara sitta hemma och göra ingenting, förklarar hon med ett skratt.

 

Nej, det gör hon inte heller. Elvaårige Robert bor kvar hos sin pappa på Island men Hektor (2,5 år) och Victoria (elva månader) finns självklart med hos Ásdís och pappan Gardar Gunnlaugsson i Norrköping.

 

IFK-publiken känner Gardar som lagets skyttekung men för Ásdís är han först och främst en hårt jobbande familjeman. Och, ser man på, fotomodell.

 

- Det var så vi träffades för fem år sedan. Jag kom in i en modeaffär och där stod den här söta pojken och arbetade. Jag frågade direkt om han ville bli fotograferad för min agentur, berättar Ásdís och skrattar åt minnet när vi har tagit plats inne i klubbhuset.

 

Det blev en lyckat träff. Gardar och Ásdís blev ett par som gifte sig för två år sedan och Gardar fick även en karriär som fotomodell.

 

- Han blev Mister Iceland för fyra år sedan. Han har fortfarande modelluppdrag när vi är på Island.

 

 

Ásdís har varit superkändis länge hemma på Island tack vare sina modelluppdrag och en egen tv-show. Med Gardar vid sin sida har kändisskapet knappast minskat. Utan att skryta säger hon själv att det är halvt hysteriskt så fort de kommer tillbaka till sin ö.

 

- Det är nästan som Beckham, fast på Island. Vi är med överallt, i tv och i tidningarna. Oftast skriver de snällt om oss men det kan vara elakt också.

 

Och här i Norrköping är det knappt någon som vet vem du är?

 

- Nej. Men det är skönt också att kunna gå ut och få vara ifred.

 

Hur går det att kombinera två aktiva karriärer med ett familjeliv?

 

- Bra. Om jag vet om att Gardar ska iväg på ett läger eller liknande så bokar jag självklart inte in nåt just den veckan. Men vi har hjälp av tre olika barnvakter också, och snart ska vi även få en au pair-flicka.

 

Gardar är också hemma och tar hand om barnen så mycket han bara kan.

 

- Han är en excellent familjefar. Men de andra i laget gillar inte när jag är borta. De är oroliga för att han inte får någon ordentlig mat då, berättar Ásdís och skrattar igen.

 

Hennes sociala liv i Norrköping blir självklart lidande av arbets- och familjelivet. Hon försöker gå på så många matcher som möjligt men träffar sällan de andra spelarfruarna (eller flickvännerna) utanför fotbollen.

 

- Om jag jämför med Reykjavik känns det lite dött i Norrköping. Men det kan bero på att jag inte känner så många människor här. Jag har inte gått ut så mycket men det är fint i parkerna och med festivalerna på somrarna, tycker Ásdís.

 

Hon kan inte dölja att hon är stolt över Gardar och tycker själv att hon har en del i framgångarna.

 

- Jag älskar att vara fotbollsfru men det är ett hårt jobb. Jag måste vara förberedd på att hans humör skiftar beroende på om de vinner eller inte, och om han får spela eller inte. Jag märker direkt på honom hur det går med fotbollen. Bakom varje bra fotbollsspelare står en bra fru, konstaterar hon.

 

 

Medan Gardar förbereder sig för den allsvenska premiären är Ásdís mitt uppe i sin värld. Hon arrangerar just nu Miss Hawaiian Tropic i Sverige, Norge och Island samtidigt som hon tävlar själv i The Million dollar woman.

 

- Just nu leder jag min deltävling. Målet är att komma till finalen i Sydney i januari och vinna en miljon dollar, säger hon.

 

Vad har du för chanser?

 

- Bra. Jag tror absolut att jag kan vinna.

 

Och vad har IFK för chanser i allsvenskan?

 

- Jag vet inte riktigt. De har inte spelat så bra nu men det kan vända. Förhoppningsvis kan de hänga kvar och det är jag säker på att de klarar. Det kan kanske bli en plats någonstans i mitten.

 

Med Ásdís bakgrund är hon förmodligen bäst lämpad av alla i Norrköping att ranka IFK-spelarnas potential som fotomodeller. Hon får studera samtliga spelarporträtt och sen komma med ett omdöme.

 

- Förutom Gardar tror jag på Richard Spong. Han kan bli en supermodell, säger hon och pekar snabbt ut honom på bilden.

 

Varför?

 

- Han har bra ansiktsform och ögon. Sen är han lång också, 182, och har en snygg kropp. Jag har redan frågat om han är intresserad av att jobba med mig.

 

Och vad sa han?

 

- Problemet är att han inte har så mycket tid och att han inte kan lämna Norrköping hur som helst. Ibland måste man välja, fotboll eller modellyrket, säger Ásdís med ett leende.

 

I hennes mans fall har det hittills gått bra att kombinera. Ásdís tror på en mycket ljus fotbollsframtid för Gardar.

 

- Han är en stark och klassisk spelare. Han är inte så teknisk och syns inte så mycket i matcherna men han gör mål hela tiden och det har han gjort ända sedan han var barn. Jag tror det kommer gå bra för honom och han kommer säkert spela i andra ligor.

 

Var vill du helst flytta nästa gång?

 

- Till något varmt ställe, ha ha. Personligen skulle jag vilja komma till USA men det är inte så bra fotbollsmarknad där. Var vi hamnar spelar egentligen inte så stor roll. Det är spännande att inte veta hur framtiden ser ut.

 

Men det är inget snack om att Gardars karriär styr nästa flytt?

 

- Så är det. Men när jag vinner The Million dollar woman får han pensionera sig som fotbollsspelare. Då är det jag som bestämmer var vi ska bo, säger Ásdís Rán Gunnarsdóttir och skrattar igen.

 

Isdrottningen har talat.

 

 

 
 
  • MEST LÄST PÅ NT.SE

Sport