• torsdag 23 mars 2017
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
Kunde inte slutat bättre Mirzas fotbollsblogg Mirzas fotbollsblogg
Vädersponsor:

"Jag måste prestera det här året"

Ishockey, Norrköping Han knockade getingen, pratade om det avgörande året och tog sin svarta Mustang till skärgården.
- En vecka kvar till allvaret, säger Jonathan Ericsson.
En envis geting surrade mellan borden på Fiskmagasinet och försökte, med alla medel, störa mitt i fisksoppan. Norrköpings NHL-stjärna i Detroit Red Wings tröttnade, reste sig och knockade den objudne gästen med ett slag. Det var en rak höger, som platsat på alla rinkar på andra sidan Atlanten.

 

Han är snart tillbaka där.

 

Kontraktsår
Jonathan Ericsson står inför sitt sista år på kontraktet med den röda maskinen i Joe Louis Arena.

 

- Jag måste prestera. Det är ett kontraktsår. Jag ska göra allt jag kan. Detroit har hela tiden pratat om att bygga laget runt mig och några av de andra yngre killarna, men vi måste visa mer och ta det där steget, säger han.

 

Målet?

 

- Ett långtidskontrakt. Att ha väskorna ständigt packade vid dörren och inte veta från år till år känns osäkert.

 

Nervös?

 

- Nej. Inte än, men sitter vi här nästa år och jag inte har något kontrakt så skulle det kännas lite obekvämt.

 

Detroit försvann tidigt i våras i kampen om Stanley Cup. Laget åkte ut mot San Jose Sharks.

 

- Det var en konstigt säsong med alla skador. Vi hittade aldrig in i spelet. Det kan bara bli bättre i år.

 

Den tidiga respassen öppnade dock upp för VM-äventyret i Tyskland.

 

- Jag kan fortfarande känna en viss besvikelse över förlusten mot Tjeckien i semifinalen. Det var riktigt tungt. Bronset var inget värt då, men nu är det ok.

 

Om du får chansen i Tre Kronor igen...

 

- Kommer jag ta den direkt. Utan tvekan.

 

Nya lagkamrater
Två nya, men välbekanta och rutinerade ansikten kommer möta honom i omklädningsrummet i Joe Louis Arena i höst.

 

Centern Mike Modano, 40, som värvats från Dallas. Han är en spelande legendar i NHL. Ingen amerikan har gjort fler poäng än Mike Modano, som svarat för 1359 poäng på 1459 matcher. Han vann Stanley Cup 1999.

 

Backen Ruslan Salei, 35, har spelat 842 matcher med Anaheim Mighty Ducks, Florida Panthers och senast Colorado Avalanche. Vitryssen blir, förmodligen, "Jontes" nye backpartner.

 

- Det lutar åt det. Coachen lär knappast flytta på Lidström/Rafalski och Kronwall/Stuart, säger han.

 

Han flyger tillbaka till Detroit och huset i Novi om en vecka. Den 17 september åker hela laget till Traverse City för den tuffa upptakten på säsongen.

 

- Det blir tufft - särskilt den första veckan, men jag känner mig redo.

 

Sommarhus i skärgården
Han har pratat en gång med coach Mike Babcock efter säsongen. Han ringde, när Jonathan och Jimmie firade lillebror Jespers 21-årsdag i Las Vegas.

 

- Jag hörde inte vem det var först utan hörde bara "tjena, kompis". Det var så olikt honom. Jag frågade vem det var och blev ställd när det var coachen. Han gratulerade mig till VM-insatsen, säger "Jonte" och skrattar.

 

Han har tränat med Vita Hästen under sommaren.

 

- Det har varit riktigt bra träningar. Det kan bli en intressant säsong. Man kan ta steget nu. Deras offensiv ser grym ut. Man har fyra spännande och målfarliga femmor. Vilka ska ta ansvaret i power play?

 

Fredagens träning hoppade han dock över.

 

- Vi har precis köpt ett sommarhus ute i skärgården och ska åka ut dit och vara lite. Vi ska göra om och vill planera en del innan jag åker tillbaka till Detroit och Evelina börjar läsa i Örebro. Det finns inte mycket tid över, säger "Jonte", som tog sin svarta Mustang till skärgården.

 

Sommaren har annars bjudit på ett storslaget bröllop mellan klubbkompisen Henrik Zetterberg och Emma Andersson, fisketävling i Norrland, nya upptäckter i Norrköping och en välgörenhetsmatch med Niklas Kronwall i Järfälla.

 

- Bröllopet var otroligt. Det var storslaget. Det var till och med så vädret var på festhumör och bjöd på solsken - fast alla prognoser tjatade om regn.

 

- Jag drog en 4,5-kilosgädda vid stugan, när vi hade fisketävling. Det räckte dock inte. Pappa Sven siktade in sig på abborrar och vann. Det var totalvikten på all fångst som gällde. Jag lärde mig i alla fall att filéa abborrar, som är en delikatess. Abborre, kokt potatis och dillsås är en favorit.

 

Han har hoppat flitigt mellan restaurangutbudet i Norrköping.

 

- Det har hänt mycket med många bra och nya ställen sedan jag var ute och åt senast jag var här. Det är kul, säger "Jonte", som kommer fortsätta att vara NT:s man bakom kulisserna i NHL i vinter.

 

En dagbok över hans viktigaste säsong i karriären.

 

 
 
  • MEST LÄST PÅ NT.SE

Sport