Lilla Island har ofta lyckats stort i lagsporter.

Basketlandslaget spelade EM i höstas.

Handbollslandslaget har tagit OS-silver.

Ändå är det svårt att jämföra den dragningskraft som Lars Lagerbäck och hans Isländska fotbollskillar upplever hemma på ön med en svensk måttstock.

Skulle kanske vara VM 1994.

För nu är fotbollen hetast på vulkanön.

– Det är skönt att det går bra för vår sport också, säger Arnór Traustason som landat i Norrköping efter landslagsveckan i Abu Dhabi.

IFK-mittfältaren fick en halvlek på landslagslägret mot Finland, och efter 16 minuter satte han sitt första landslagsmål. En tåfjutt, inget att skämmas för, rakt upp i nättaket efter en snabb djupledslöpning.

– Det gick så fort. Så nära hinner inte målvakten göra något när man tåar in den. Heter det tåfjutt, frågar sig Traustason som lärt sig svenska riktigt snabbt under sin IFK-tid.

I 1–2-förlusten mot Förenade Arabemiraten blev det en timmes spel för Arnór.

Rollen i landslaget är ganska identisk med den han har i IFK. Att ibland kliva inåt och gå framåt med kraft, men se till att hålla defensiven vattentät i 4-4-2-uppställningen. Konkurrensen är stenhård. Birkir Bjarnason, lagkamrat med Alexander Fransson i FC Basel, är ordinarie på positionen.

– Han är riktigt bra, har i princip allt. Teknik, snabbhet och styrka. Men jag vill egentligen inte prata om någon annan spelare i truppen eller om mina EM-chanser. Bara det att gå dit var starkt – att få vara med i truppen vore stort, säger Arnór.

För Arnór Traustason kan Atlantic Cup vara en fördelsfaktor inför nästa landslagsuttagning i mars, då IFK spelar flera matcher mot högklassigt motstånd i Portugal.

– Ja, det är skönt med mycket matcher på försäsongen. Det måste man gilla som fotbollsspelare. Vi har första mot FC Flora Tallinn på lördag. I Portugal möter vi två bra lag i Lokomotiv Moskva och FC Zenit, säger en ganska trött Traustason.

Efter att han landat i försäsongsvardagen väntade ett första fotbollspass med IFK på måndagsförmiddagen. Han fick ledigt från eftermiddagens gympass.

– Jag njuter av att vara tillbaka här i Norrköping och få träffa lagkompisarna igen. Jag ser fram emot Champions League-kvalet. Vi har en rolig säsong framför oss, säger islänningen som helst inte vill prata om EM-chanserna.

Även om han drömmer om en sommar i Frankrike.