"Hoppas det ska vara Norrköpings lag"

En intern kamp som snuddade vid kaos när det var som mest infekterat. Adnan Chuk, Joakim Kjellbom, Mikael Lindquist och Johnell Smith tackade för sig. Där någonstans kom frågan till Mikko Riipinen: "Lust att ta över"?

Nye huvudcoachen svidar om. Mikko Riipinen tar över ett Dolphins som står under en omstart.

Nye huvudcoachen svidar om. Mikko Riipinen tar över ett Dolphins som står under en omstart.

Foto: David Iwung

Sport2019-09-27 07:00

Sporten spenderade en halvdag med coachrookien.

Längs E4:an, med Mikko Riipinen bakom ratten, styrde Dolphins nye tränare mot upptaktsträffen på Lidingö och berättade om tankarna när förfrågan om att ta över Adnan Chuks jobb dök upp. 

– Det har varit en ambition hela tiden att ta ett lag. Jag har fått andra förfrågningar tidigare, inga konkreta bud men jag vet att blivit rekommenderad till ett annat ligalag tidigare och rekommenerad ett lag i norska ligan. Det är viktigt för mig att vara på en plats där jag får vara på en plats jag vill och att det är långsiktigt.

Kontraktet gäller tre år framåt.

– Jag sa upp mig som rådgivare på Folksam. Det är det här, Dolphins som gäller nu, säger Riipinen medan han gasar upp på motorvägen. 

Den egna karriären innebar två guld som spelare i Dolphins, 2000 och 2012. Som assisterande fick han uppleva känslan att vinna sjunde avgörande finalmatchen i Luleå 2017.

Nu skickas 32-åringen ut på egna ben.

Hade du tagit jobbet om kraven och pressen hade varit annorlunda?

– Det är klart att det underlättar att komma in i en situation när man har allt att vinna och inget att förlora. Men det gör också att man får akta sig för att bli bekväm, att vi bara ska hålla huvudet över ytan.

Hur håller du den piskan mot dig själv?

– För det första är jag väldigt mycket tävlingsmänniska men mest handlar det om träningarna. Orkar vi klara av att sätta en hög standard, inte bara för att vinna x antal matcher för att hänga kvar, utan för att vi ska bli så bra vi bara kan. Det är inte svårt att hålla den piskan. Ser man potential i en spelare vill man att han ska uppnå den, menar Riipinen. 

Norrköpingskillen kallar sig själv för "en stor lokalpatriot". 

Det medför att han inte bara vill se Dolphins vinna matcher. Mikko Riipinen tydliggör att han vill att styra laget och fatta beslut  på ett sätt som gör att klubben inte hamnar i samma obekväma sits de nyss satt i.

– Det här är ingen treårsraket där vi ska vara redo för guld om tre år. Där det får bära eller brista. Sedan börjar vi om. Jag sa till David (Bergström, ordförande) att vi behöver en grund som ligger även om vi satsar på guld om tre år eller inte. Det får inte bli på bekostnad att vi måste börja om totalt igen. 

Vad är det första man kommer se med tydlighet att det inte är Adnans lag längre? 

– Jag hoppas att i stället för att det ska vara mitt eller Adnans lag att det ska vara spelarnas och Norrköpings lag. Rent taktiskt kommer det vara mer avslut. Längdmässigt är vi kortare, det kommer vara mer toppar och dalar. Vi kommer försöka döda matcher under kortare perioder när vi har chansen. Vi har kvalitén att vi kan göra 12–1, då är matchen död vid rätt tillfälle. 

Så var det inte med Chuk?

– Adnan ville mala ned motståndarna. Det var mer systematiskt uppbyggt. Vi hade inte spelarna som tog avslut efter fyra-fem sekunder. Vi ville hela tiden göra 4–2, 4–2. Det är effektivt när man är bra i försvar som man är med Kjellbom. Är det 80–80 och sex minuter kvar spelar jag med en lineup där alla är poänggörare. Vi försöker stänga matchen där. 

Mikko Rippinen kommer ha Robin Lager och Kevin Taylor Lundgren till hjälp men avslöjar att han även kommer att bolla med Jeff Taylor. 

Senior.

– Jag känner honom sedan långt tillbaka. Han kommer se matcherna, vara med på en del träningar och hjälpa mig. 

Skrämmer något? 

– Inget specifikt men det är lite läskigt rent generellt med mycket som är nytt. Jag vet inte hur Tyre Gathright fungerar en mörk novemberkväll om vi förlorat tre matcher i rad. Kommer han in och skjuter extra för att bli bättre? Kollar han video eller säger han: "Jag skiter i det". Jag vet inte hur LaDarien Griffin fungerar om vi vinner fyra raka och slår Luleå. Svävar han i väg och tror han ska till NBA?

Joakim Kjellboms väntade beslut att avsluta karriären kom tidigare i veckan. Mikko Riipinen håller emellertid en plats öppen i truppen och som av en händelse är vikt till en stor spelare. 

– Jag kan inte motivera Jocke med pengar, jag kan inte motivera honom med att vi säkert kan konkurrera om guld, säger Riipinen.

Det är ett ganska kasst underlag till övertalningskampanj? 

– Ja, ha ha ha. Men det är inte så att jag inte kommer höra av mig till Jocke den dagen det är dags att fylla truppen.

På upptaktsträffen med experten Magnus Dahlborn.
På upptaktsträffen med experten Magnus Dahlborn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!