Den redan långa frånvarolistan fick påfyllning och det med lagets etta och trea i den interna poängligan, varken Marcus Eriksson eller Jesper Samuelsson kunde spela i bortamötet med Karlskoga på lördagskvällen.

Därmed blev Hästens offensiv rejält lidande och allt för tunn. En helt rättvis seger för hemmalaget som var bättre från början till slut, även om också Hästen hade perioder med hyggligt spel men laget fick inte till det offensivt.

– Vi hade behövt utnyttja de power play-lägen vi fick. Annars var vi tillbakapressade, men spelade ganska bra defensivt åtminstone fram till de gjorde tvåan, sa Vita Hästens tränare Mikael Johansson en stund efter slutsignalen.

Henrik Björklund gjorde 1–0 på straff i första perioden. Han grundlurade Axel Brage och kunde lägga in pucken i närmast tom kasse. Den andra perioden blev mållös innan hemmalaget definitivt avgjorde i den tredje. Först kom 2–0 efter 7.41, sen reducerade visserligen Joachim Nermark överraskande på ett skott ur dålig vinkel strax därpå men när sen Jonas Karlsson styrde in 3–1 med lite mer än åtta minuter kvar var det så gott som klart. Gustaf Thorell spikade slutresultatet när han slog in pucken i tom kasse med 2.07 kvar på klockan.

– Vi kämpade på men hade behövt lite medstuds i de lägen vi skapade. Man ska komma ihåg att vi ställde ett ungt lag på isen den här matchen. De kämpade och låg i. Vi gjorde en okej match, i alla fall defensivt, sa Mikael i väntan på bussresan hem i snöyran.

Båda de tidigare matcherna mellan lagen den här säsongen har varit ytterst jämna med avgörande först efter full tid. Karlskoga vann den första i sudden death och Hästen den andra på straffar. Nu var det klart övertag för värmlänningarna. Hästen fick mest inrikta sig på försvarsspel, vilket de gjorde helt okej, men det gjorde också att det offensiva spelet blev väl blekt. Tillfällena med tryck mot hemmamålet var få. Istället blev det mest chanspuckar som oftast stannade vid just det. De klara lägena lyste med sin frånvaro.

Inför matchen i Karlskoga hade Hästen fyra raka segrar, men nu blev frånvarolistan väl lång och besvärande. Till hemmamatchen mot rejält formstarka Leksand på onsdag behövs nog att några starka namn kommer tillbaka.

– I längden blir det tufft att fortsätta så här, sa Mikael som hoppas att rutinerade trion Daniel Josefsson, Jesper Samuelsson och Simon Löf ska vara redo för spel då.

Även Linus Söderström, succémålvakten i junior-VM, är tillbaka nästa vecka och redo för att ta upp kampen med Axel Brage, som gjorde en ny bra insats på lördagskvällen. Som så ofta i Hästens bortamatcher hade han en hel del att bestyra.

Med Marcus Eriksson är det ännu oklart.

– Foten är svullen och det handlar om att han ska få på sig skridskorna, sa Mikael.