Det har varit ett sådant år i Varglyan. Det började redan i vintras med konflikten med den tidigare ordföranden och långivaren Torsten Sahlin och hotet om konkurs och inställd säsong som avvärjdes så sent som dagar före premiären.

På så sätt är det förmodligen en seger för klubben bara att man kom till start i år och kunde genomföra säsongen. Men på banan har man inte nått upp till de favorittips man hade på sig från flera håll i våras.

Den avgörande finalen såg ut som det ganska ofta gjort i år. Vargarna har ett starkt lag på papperet, gjorde det ganska bra men fick inte ihop det hela vägen, inte från förare ett till sju och rakt igenom.

Linus Sundström, Kim Nilsson och friska fläkten Johannes Stark (vilken fart i den tuffa konkurrensen!) stred länge och väl tappert. Danske Kenneth Hansen kom in och ersatte skadade Daniel Davidsson och gjorde det också helt okej, men där bakom var det tunnare.

Eller mer exakt:

Lite för tunt.

Länge såg det ut som att man ändå skulle kunna pressa de småländska seriesegrarna hela vägen trots bara två poängs försprång med sig från första mötet, men när Viktor Palovaara och Joel Andersson paråkte hem en femetta i det 13:e heatet strax före 21 på kvällen var den chansen näst intill borta och en ny 5–1:a för hemmalaget direkt därpå spikade allt.

Artikelbild

Där avgjordes det.

Där kunde hemmaförarna knyta nävarna mot den mörka himlen.

Nu får Vargarna rikta in sig på ytterligare minst en säsong till i Sveriges näst högsta serie. Och på ett sätt kanske det är lika bra, jag är inte säker på att klubben vore mogen ett steg uppåt med tanke på den tuffa kamp man gått ekonomiskt i år. Och med tanke på vilket stort kliv det faktiskt är. Publiksiffrorna har legat på runt 650 personer i snitt och så bygger man inte en satsning i landets högsta serie. Inte ens det dubbla vore tillräckligt.

Där har Vargarna sitt kanske tuffaste arbete att göra. Hur lockar man publiken till Ica Maxi Arena? Hur hittar man ny publik och hur får man med sig sponsorerna på resan om man vill tillbaka till högsta serien längre fram?

Det är helt avgörande för vilken väg Vargarna ska kunna ta i framtiden.

Den vägen kommer inte bli lättare när elitserien stänger och allsvenskan inte längre har kvar en sportslig uppflyttning de närmaste tre åren.

Där är jag orolig för hur intresset kommer påverkas för landets näst högsta serie. Vice ordföranden Anders Carlberg försökte ändå se det positiva i att man kan få till derbyn mot Piraterna (om det nu blir allsvenskt i Motala) och Griparna 2018.

Jag hoppas för klubbens skull att fans och sponsorer tycker likadant.