Viktiga publikmatcher väntar för IFK

Den allsvenska spurten är viktig. Både på planen och utanför. "Klart att matcher mot Hammarby och Djurgården ska kunna dra publik", säger Mårten Jacobsson.

Curva Nordahl kommer att vara välfylld på söndag mot Hammarby.

Curva Nordahl kommer att vara välfylld på söndag mot Hammarby.

Foto: Niclas Sandberg

Fotboll2019-08-28 12:56

Den gångna veckan var betydelsefull för IFK som med två allsvenska segrar samt ett avancemang i svenska cupen höll fortsatt intresse och liv i säsongen rent sportsligt. 

Det kan bli en spännande höst trots allt.

Rent publikt har klubben inte heller kommit upp riktigt i vad man hade hoppats på hittills men det finns tid att hämta in en hel del. Mot Hammarby på söndag räknar klubben med slutsålt.

– Sedan får vi se om det blir fullsatt, det beror på om alla som har biljett kommer. Men vi har 15 500 biljetter som vi kan sälja till den matchen, säger Jacobsson.

Senaste uppdateringen visar på att man sålt runt 13 000 just nu.

Det är inte direkt negativt för ditt jobb heller att laget vann med 50 mot Helsingborg senast?

– Nej, det är bra. Vi ligger ändå sjua fortfarande och det är väl det som gör att publiksnittet hittills är lite lägre än vi hade hoppats. IFK-vännerna hade högre förhoppningar men det är nio omgångar kvar. Och vi har några riktiga publikmatcher kvar, säger IFK:s evenemangsansvarige och fortsätter:

– Klart att matcher mot Hammarby och Djurgården ska kunna dra publik. Och även en match mot Örebro i viss mån. Det är kul med matcher som mot Hammarby på söndag, inte minst för alla fotbollsälskare. De är häftiga att få uppleva, det var ändå nästan tre decennier där vi inte var så bortskämda med det.

I övrigt har IFK hemmamatcher kvar mot AFC Eskilstuna och Kalmar FF, två lag som kanske inte drar riktigt lika mycket åskådare i normala fallet.

IFK har snittat 8 051 personer på sina hemmamatcher hittills. 

– Säg att det kommer 15 000 mot Hammarby, då ökar vi snittet med ungefär 600 bara på en match. Det finns ändå goda möjligheter att komma över 9 000 totalt, vi har legat där de senaste fyra åren. 

I allsvenskans sista omgång kan hypotetiskt Lennart Johanssons pokal få delas ut på Östgötaporten. Det är nämligen då som Djurgården, idag serieledare i allsvenskan, kommer till Norrköping för säsongens sista match.

Det är fortfarande inte helt bekräftat vilken dag matchen kommer spelas, 2 eller 3 november. Förbundet har sista ordet i frågan. Men det har redan börjat komma förfrågningar från Djurgårdshåll inför det heta mötet.

– Vi får jättemånga frågor, på sociala medier och i mail. Vi har en plan för hur vi ska släppa biljetterna, men matchen kan vara superviktig för oss också. Så det kommer handla om att ha en dialog med Djurgården, vi ska göra det så bra vi kan för alla. Men om matchen är viktig för oss måste vi först och främst se till våra egna sportsliga möjligheter, där ett starkt hemmastöd betyder mycket för våra spelare.

Mårten Jacobsson hoppas på en bra publikhöst för IFK.
Mårten Jacobsson hoppas på en bra publikhöst för IFK.
Karta: Östgötaporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!