Det är alltså FC Prishtina, ligatvåa i Kosovo, som är det första hindret på vägen när IFK återigen ska ut i Europa den här sommaren. Ett lag och en klubb som IFK inte har jättebra koll på.

Än.

– Det har vi inte, men vi har redan börjat sätta igång med det arbetet. De är inte i säsong nu vilket gör det lite svårare att se dem, men vi komma ha tillgång till deras avslutande matcher i serien, säger managern Jens Gustafsson från Nyon.

Träffat motståndet

Han, ordföranden Peter Hunt samt players manager Mikael "Gädda" Hansson var IFK:s representanter på lottningen i den schweiziska staden där det europeiska fotbollförbundet Uefa har sitt högkvarter.

Där fick man också se en lottning som i alla fall på papperet ser överkomlig ut för klubben.

Men papper är en sak, verklighet en annan.

– Vi går in i den här matchen med gott självförtroende, men vi har samtidigt stor respekt för att det här inte kommer bli någon söndagspromenad. Det är en väldigt tuff uppgift vi har framför oss. Det kommer troligtvis bli två matcher som framför allt inte kommer likna något vi varit med om tidigare, säger Jens Gustafsson om FC Prishtina som motståndare.

IFK-delegationen har haft ett första möte med sin kommande motståndare, matcherna kommer spelas 29 juni på Östgötaporten i Norrköping och veckan efter, den 6 juli i Pristina.

– Vi har haft ett förmöte vilket kändes väldigt viktigt i det här läget. Dels är det inte heller enkelt att hitta bra resvägar varken för dem eller för oss. Vi har allsvensk match tätt inpå bortamatchen och vill så snabbt som möjligt efter slutsignalen vara tillbaka hemma och förbereda oss för den, säger Gustafsson.

"Inte så kittlig"

Han noterade naturligtvis även att lottningen inför omgång två i kvalet är klar. Vinner IFK mot FC Prishtina väntar antingen skotska St Johnstone eller litauiska FK Trakai där.

– Vi säger inte så mycket om omgång två än. Vi har noterat att det är de här två lagen, men har inte pratat med dem, säger Gustafsson om vägen framåt i Europa League-kvalet.

Skulle IFK klara de två första stegen går några riktigt starka klubbar in i den tredje kvalomgången. Där finns bland andra AC Milan, FC Zenit, PSV Eindhoven, Olympique Marseille och Athletic Club bland de seedade lagen som kommer in i turneringen.

Kittlar det något att titta framåt vilka ni kan få om ni klarar de här stegen?

– Jag är inte så kittlig av mig, haha.

Exakta avsparkstider för mötena med FC Prishtina i den första omgången kommer förmodligen klarna inom någon dag.