2–1 mot Hammarby i premiären, men sedan har IFK visat sårbarhet i inledningen av säsongen. Två raka förluster i Östersund, en i allsvenskan och sedan i Svenska cupens final, följdes under måndagen av hemmaförlust mot Sirius.

Det är ett facit IFK inte haft de senaste åren.

Spelet hackar och resultaten har uteblivit.

– Som alltid är det tungt att förlora fotbollsmatcher. Det är inte förenat med så roliga känslor, konstaterar Jens Gustafsson dagen efter den tuffaste veckan klubben haft rent sportsligt på ett bra tag.

"Tyngre känslor"

IFK följde upp förlusten mot nykomlingen Sirius med ett återhämtningspass på gymmet medan valda delar av truppen åkte norrut för tisdagskvällens U21-match.

Jens Gustafsson samlade tankarna vid sidan om medan truppen körde på löpbanden.

– Tyvärr har vår senaste vecka varit mycket i de tyngre känslorna. Men det är mitt ansvar att förstå att så här är fotbollslivet och även livet i allmänhet. Det prövar oss ibland och nu är vi prövade. Vi måste hitta vägar framåt och se till att fungera igen.

– Sedan vill jag lägga till att det var väldigt små marginaler igår till att vi gjort både ett, två och kanske tre mål. Men vi måste jobba väldigt mycket hårdare för att de detaljerna ska väga över, det finns ingen ersättning som slår ut det hårda arbetet.

Citaku på väg tillbaka

Jens Gustafsson har haft en trupp där flera varit långtidsskadade och även missat kortare perioder på slutet. Samtidigt har många röster höjts under våren för att klubben borde ha stärkt upp anfallssidan mer än man gjort efter att Simon Skrabb blev skadad.

Gustafsson hade dörren på glänt men säger att klubben inte hittade någon anfallare att bredda med till ett rimligt pris innan transferfönstret slog igen. Därmed var man nöjda med den trupp man har.

Ni har en tredje skadefri forward i truppen i Adin Bukva, men han är sällan med på bänken?

– Det går upp och ner för honom, vilket det gör för många unga spelare. Han är på väg upp igen och har presterat bra de senaste veckorna. Vi följer hans utveckling noga.

En spelare som också är på väg in i truppen igen är Gentrit Citaku som fortfarande står under IFK-kontrakt och inte hittade någon ny klubb under vintern och våren.

– Det dröjer en stund till innan han kan vara tillbaka i fotbollsträning. Han är just nu i träning med Jonas Hellberg för att bygga upp sin fysik igen. Vi får se tiden an lite, säger Gustafsson.